Atlandi ookeani kohal kiratsev torm ja Kesk-Euroopa kohal püsiv kõrgrõhuala loob koosluse, mis tõmbab Aafrikast põhja poole väga kuuma õhku, viies „potentsiaalselt ohtliku kuumalaineni mitmel pool Lääne- ja Kesk-Euroopas”, hoiatas meteroloog AccuWeatherist.

Hispaania meteoroloogiaamet andis juba reedel välja „kollase häire“, hoiatades tavapärasest oluliselt kõrgemate temperatuuridega, millel võib olla negatiivne mõju inimeste, ennekõike laste ja vanurite tervisele.

Tõenäoliselt rekordeid murdev kuumalaine toob esialgse prognoosi põhjal Prantsusmaale 40 pügala, Kreekasse 39 pügala ning Saksamaale, Itaaliasse ja Belgiasse 38 pügala jagu kuuma, ent need numbrid võivad paiguti veelgi tõusta. MetOffice hoiatas ka Suurbritanniat saabuva „kuuma, niiske ja ebastabiilse ilma“ eest, mis võib viia tugevate tormide tekkimiseni.

Tõenäoliselt saavutab kuumalaine oma tipu järgmise nädala keskel. Ilm on palav ka öisel ajal. Prantsuse tervishoiuministeerium teatas reedel, et jahedad avalikud ruumid, nagu pargid ja aiad, on kuumalaine ajal avatud vaestele ja kodututele, samas kui eakatel ja puuetega inimestel tuleks abi taotlemiseks end kohalike omavalitsuste juures registreerida.

Teadlaste sõnul muutub lähematel kümnenditel seesuguste ekstreemsete ilmade esinemine Euroopas üha tavapärasemaks seoses üleilmset ilmastikku mõjutavate kliimamuutustega.