„Alates 2019. aasta 8. juulist ei ole Vene lennukompaniidel ajutiselt teha reise Venemaa Föderatsiooni territooriumilt Gruusia territooriumile,“ öeldakse avalduses, mille väljastas Kreml.

Otsus tuli pärast seda, kui Thbilisis puhkesid rahutused seoses Vene riigiduuma usuühenduste, ühis- ja vabakonna asjade komisjoni esimehe Sergei Gavrilovi esinemisega neljapäeval Gruusia parlamendis.

Oma kõnes väitis Gavrilov, et riik kannatab endise riigipea Mihheil Saakašvili riigipöördekatse all. Ärritavaks osutus ka tõsiasi, et venelasest duumasaadik sai kõne pidamiseks kasutada spiikri kohta.

2008. aastal toimus Gruusia ja Venemaa vahel augustisõda ning kahe riigi vahel ei ole diplomaatilist läbikäimist. Konflikti järel tunnustas Moskva Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat eraldi riikidena, Gruusia ja läänemaailm käsitleb piirkondi okupeeritud aladena. Gavrilov on toetanud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust ja grusiine ärritas väga, et sama isik istus nüüd Gruusia parlamendis spiikritoolil ja pidas vene keeles kõnet.

Kui Gavrilov üritas pärast vaheaega spiikri toolile naasta, tõkestasid Gruusia parlamendiliikmed tal tee ja teatasid et nad ei luba Venemaal riigiinstitutsioone rüvetada. Intsidendi järel katkestati üritus ja turvamehed eskortisid Gavrilovi ja tema kaaslased hoonest välja.

Tema esinemise järel kogunes parlamendi ette 10 000 meeleavaldajat, kellest osa üritas õhtu edenedes murda läbi märulipolitsei tõketest ja pääseda parlamendihoonesse. Õhtu jooksul sai vigastada enam kui kakssada ja peeti kinni enam kui kolmsada inimest.