Kroonprints Salman ütles usutluses ajalehele Asharq al-Awsat, et hoolimata Jaapani diplomaatilistele pingutustele olukorda rahustada, „korraldas islamivabariik neljapäeval kahe, sh ühe Jaapani tankeri vastu rünnaku“, vahendab uudistekanal BBC.

Teheran eitab, et neil oli toimunuga mingit pistmist.

„Saudi Araabaia ei soovi sõja puhkemist regioonis, ent me ei kõhkle vastu astumast igasugusele ohule, mis meie inimesi, suveräänsust, territoriaalset terviklikkust või elutähtsaid huvisid ähvardab,“ ütles Salman.

Omaani lahes toimus neljapäeval kahel tankeril plahvatus, mille tõttu pidid meeskonnad mõlemad laevad maha jätma. Operaatorite sõnul evakueeriti alustelt Kokuka Courageouselt 21 ja Front Altair 23 inimest.

Iraan missioon ÜRO juures lükkas reedel „kategooriliselt tagasi USA alusetu väite nende seotusest 13. juuni naftatankerite intsidentidega ja mõistab selle kõige karmimalt hukka”.

USA keskväejuhatus avaldas selle peale aga video, mis väidetavalt näitab, kuidas Iraani revolutsiooniline kaardivägi eemaldab pärast plahvatusi lõhkemata magnetmiini tankeri Kokuka Courageous küljest.

USA välisminister Mike Pompeo süüdistas Iraani „provotseerimata rünnakutes”.

„USA hinnang on, et rünnakute eest on vastutav Iraani Islamivabariik,” märkis ta. „Taoline hinnang põhineb luureandmetel, ekspertteadmiste tasemel, mida on vaja selle operatsiooni läbiviimiseks, hiljutistel samasugustel rünnakutel laevanduse vastu ja faktil, et ühelgi käsilaste rühmitusel, mis selles piirkonnas tegutsevad, ei ole ressursse ega oskusi sellise keerukuse astmega tegutseda.”