Juhtunu leidis aset neljapäeval, mil Omaani lahes toimus kahel tankeril plahvatus, mille tõttu pidid meeskonnad mõlemad laevad maha jätma. Operaatorite sõnul evakueeriti alustelt Kokuka Courageouselt 21 ja Front Altair 23 inimest.

Telekanal CNN vahendab USA ametnike sõnu, mille kohaselt tulistas Iraan vahetult enne seda välja maa-õhk tüüpi raketi, millega püüti edutult alla tuua USA droonlennukit MQ-9 Reaper.

Ametnike väitel leidis rünnak aset ajal, mil droon jälgis kaht Iraani laeva, mis lähenesid kõnealustele tankeritele, ent seda ei saatnud edu ja rakett kukkus merre.

Juhul, kui see vastab tõele, on tegemist esimese tõendiga, et USA oli iraanlaste liikumisest teadlik.

Iraan eitab kategooriliselt USA süüdistusi, et on kahe tankeri ründamise taga Omaani lahel. „Iraan lükkab kategooriliselt tagasi USA alusetu väite seoses 13. juuni naftatankerite intsidentidega ja mõistab selle kõige karmimalt hukka,” teatas Iraani missioon ÜRO juures reedel.

USA keskväejuhatus avaldas eituse peale aga video, mis väidetavalt näitab, kuidas Iraani revolutsiooniline kaardivägi eemaldab pärast plahvatusi lõhkemata magnetmiini tankeri Kokuka Courageous küljest.

Iraani süüdistas „provotseerimata rünnakutes” neljapäeval USA välisminister Mike Pompeo.

„USA hinnang on, et rünnakute eest on vastutav Iraani Islamivabariik,” ütles ta pressikonverentsil Washingtonis. „Taoline hinnang põhineb luureandmetel, ekspertteadmiste tasemel, mida on vaja selle operatsiooni läbiviimiseks, hiljutistel samasugustel rünnakutel laevanduse vastu ja faktil, et ühelgi käsilaste rühmitusel, mis selles piirkonnas tegutsevad, ei ole ressursse ega oskusi sellise keerukuse astmega tegutseda.”