Yong-chol`i nähti nimelt pühapäeval koos riigi liidriga avalikul etendusel, vahendab Reuters Põhja-Korea riiklikut uudisteagentuuri KCNA.

Tegemist oli amatööride kunstiliku etteastega, mille viisid läbi Põhja-Korea ohvitseride naised. Etendusele oli kohale tulnud Kim Jong-un oma naise Ri Sol-ju`ga, neid saatis meedia väitel "juhtivametnik" Kim Yong-chol. Viimast mainiti 12 nimetatud isikust uudises kümnendana.

Delfi kirjutas eelmisel nädalalal, et Lõuna-Korea ajalehe teatel toimus Põhja-Koreas puhastus ametnike hulgas, kes pidasid läbirääkimisi läbikukkunud tippkohtumisel Põhja-Korea valitseja Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi vahel.

Põhja-Korea USA asjade eriesindaja Kim Hyok-chol hukati Pyongyangi lennuväljal koos nelja välisministeeriumi ametnikuga märtsis. Enne seda oli neile esitatud süüdistus spionaažis USA kasuks, teatas ajaleht Chosun Ilbo anonüümsele Põhja-Korea allikale viidates, vahendab Reuters.

„Teda süüdistati spionaažis USA kasuks viletsa raporteerimise eest läbirääkimiste kohta USA kavatsustest korralikult aru saamata,” tsiteeris ajaleht oma allikat.

Hanois toimunud kohtumisel ei jõutud mingile kokkuleppele, sest USA nõudis Korea poolsaare täielikult tuumarelvavabaks muutmist ja Põhja-Korea nõudis sanktsioonide leevendamist.

Veel teatas Chosun Ilbo, et Kim Jong-uni parem käsi ja välisminister enne Hanoi kohtumist Kim Yong-chol on saadetud Hiina piiri äärde töö- ja ümberkasvatuslaagrisse.

Koos Kim Yong-choliga töötanud ametnikud on samuti pärast tippkohtumist vaateväljalt kadunud ning taas on välja ilmunud kogenud diplomaadid, kes olid ajutiselt kõrvale lükatud.

Põhja-Korea Tööliste Partei ametlik häälekandja Rodong Sinmun hoiatas eile, et kahepalgelised ametnikud seisavad silmitsi revolutsiooni karmi kohtumõistmisega.

„On parteivastane, revolutsioonivastane tegu teeselda juhi austamist tema ees, kui tegelikult unistatakse millestki muust,” teatas ajaleht. „On reetureid ja ülejooksikuid, kes õpivad sõnad lojaalsusest juhi vastu pähe ja isegi muutuvad vastavalt aja suundumustele.”