Hea tulemused said liberaalid ja rohelised ning rahvuslased võitsid Itaalias ja Prantsusmaal, vahendab BBC News.

Osalusprotsent oli viimase 20 aasta kõrgeim, 51%.

Populistid suurendasid mõnedes riikides oma toetust, aga sellist edu, nagu ennustati, neil ei olnud.

Suurbritannias sai suure võidu äsja asutatud Brexiti-partei 32%-ga ning tugeva tulemuse tegid liberaaldemokraadid. Suure kaotuse osaliseks said konservatiivid ja leiboristid.

Analüütikute sõnul moodustab Euroopa Rahvapartei suure koalitsiooni Sotsialistide ja Demokraatide blokiga ja neid hakkavad toetama liberaalid ja rohelised.

Euroopa Rahvapartei peaks saama 179 kohta. 2014. aasta valimiste järel oli neil aga 216 kohta. Sotsialistidele ja Demokraatidele läheb 150 kohta (varem oli neid 191).

Euroopa Liidu meelsed erakonnad peaksid siiski endiselt enamusse jääma suuresti tänu liberaalsele ALDE blokile ja sellele, et Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni erakond La République En Marche otsustas selle blokiga ühineda.

Prantsusmaal võitis aga valimised Marine Le Peni paremäärmuslik Rahvuslik Ühendus 24%-ga.

Roheliste kohtade arv peaks lävepakuküsitluste järgi kasvama 50-lt 67-le.

Saksamaal ei läinud hästi kummalgi tsentristlikul erakonnal. Liidukantsler Angela Merkeli kristlike demokraatide toetust langes 2014. aasta 35%-lt 28%-le ning sotsiaaldemokraatide oma 27%-lt 15,5%-le.

Parempopulistliku Alternatiiv Saksamaale (AfD) toetus oli väiksem kui arvati – 10,5%.

Ungaris võitis peaminister Viktor Orbáni Fidesz 52%-ga ja saab riigi 21 kohast 13.

Hispaanias võitis selgelt 32,8%-ga valitsev sotsialistlik partei PSOE. Paremäärmuslik Vox jäi alles viiendaks 6,2% ja kolme kohaga.

Kreeka peaminister Alexis Tsipras kuulutas välja ennetähtaegsed parlamendivalimised, sest võitis opositsiooniline konservatiivne erakond Uus Demokraatia 33,5%-ga. Tsiprase vasakpoolne erakond SYRIZA kogus 20% valijate toetuse.