Ametniku sõnul on laevad ümberehitatud ja suured osad tekist on eemaldatud. Miks tuli laevu rakettide vedamiseks ümber ehitada, ei selgitatud, teatab CNN.

Viimase aja jälgimine on näidanud, et mõned nendest laevadest on viimastel päevadel liikunud Iraani sadamatesse ja sealt välja, lisas ametnik.

Samal ajal ütlesid kaks USA ametnikku, et Iraani merevägi on viimase kahe nädala jooksul märkimisväärselt suurendanud oma kohalolekut Hormuzi väina ümbruses.

Pentagon keeldus seda kommenteerimast.

Pinged Teherani ja Washingtoni vahel on järsult kasvanud. Hiljuti lekkinud USA luureraportid Iraani ohu kohta on tekitanud Washingtonis debati selle üle, kas Iraan kavandab rünnakut USA jõudude vastu või tegutseb kaitsvalt, püüdes USA tegutsemist ära hoida.

Kaks ametnikku, kes rääkisid Iraani mereväe suurenenud kohalolekust, ütlesid, et seal hulgas on ka Iraani Revolutsioonilise Kaardiväe merejõudude üksusi. USA presidendi Donald Trumpi administratsioon kuulutas Revolutsioonilise Kaardiväe aprillis terroristlikuks organisatsiooniks.

Ametnike sõnul ei ole tõendeid, et Iraani mereväe alused viiksid läbi rutiinset õppust. Liikumised ei peegelda tüüpilist mustrit, milleks on rakettide vedamine Pärsia lahelt välja Iraani toetatud jõududele Jeemenis.

Kasvab ka mure selle üle, et iraanlased on märkimisväärselt parandanud oma võimet kasutada droone, mis võib anda neile paremaid luureandmeid selle kohta, kus paiknevad USA jõud, ütlesid kaks allikat. Nad lisasid, et see suurenenud võimekus võib võimaldada Iraanil USA jõud täpsemalt sihikule võtta.

Kriitikud on aga USA luure väidete suhtes skeptilised pärast 2003. aasta Iraagi sõda, mida õigustati nüüd diskrediteeritud luureandmetega Iraagi väidetavate massihävitusrelvade kohta.