4Chanis kavandatud trikk oli lihtne – teha meedia naerualuseks, veendes ajakirjanikke väidetavas valgete ülemvõimu sümbolis. Seletuseks toodi, et kolm sõrme tähendavad tähte „W” ning ühendatud pöial ja nimetissõrm moodustavad „P”. WP tähendab kokku White Power ehk „Valge Jõud” või „Valgete Võim”.

See osutus väga edukaks ja žesti populaarsust kasutati vasakpoolsete inimeste mõnitamiseks või trollimiseks.

Kahe aastaga on aga žesti pidev kasutamine paremäärmuslaste poolt muutnud varjatud tähenduse tõeliseks kõrvaltähenduseks, märgib BBC.

„2019. aastaks näivad vähemalt mõned valgete ülemvõimu pooldajad olevat hüljanud algse trollimiskampaania iroonilise või satiirilise kavatsuse ja on kasutanud seda sümbolit valgete ülemvõimu siira väljendusena,” teatab USA Laimuvastane Liiga (Anti-Defamation League – ADL).

Paljud peavad märki nüüd valgete rahvuslaste „koeravileks” - märgiks, mis on mõeldud arusaamiseks ainult neile, kes on teadlikud.

Suuremas osas maailmast tähendab märk endiselt, et kõik on hästi, mida ta on alati tähendanud.

Enne alternatiivse tähenduse leiutamist trollimiseks pildistati seda märki tegemas tihti USA presidendi Donald Trumpi pooldajaid.

„Lõpuks võib see tähendada peaaegu kõike,” seletab žesti USA Southern Poverty Law Center.

Ka ADL hoiatab kiirete järelduste tegemise eest märgi tähenduse üle, märkides, et valdavalt kasutatakse seda siiski traditsioonilises mõttes.

„Selle kohta, kes kasutab seda sümbolit, ei saa oletada, et ta kasutaks seda sümbolit kas trollimise või eriti valgete ülemvõimu kontekstis, kui ei ole olemas muid kontekstilisi tõendeid selle väite toetuseks,” ütleb ADL oma õppematerjalis. „Alates 2017. aastast on paljusid inimesi vääralt süüdistatud rassismis või valgete ülemvõimu pooldamises „okei” žesti kasutamise eest traditsioonilises ja süütus tähenduses.”

BBC teatel on seega võtmetähtsusega kontekst, mistõttu on EKRE tule alla sattunud.

„Rühmituse kaks kõige väljapaistvamat liidrit, isa ja poeg Mart ja Martin Helme tegid mõlemad selle sümboli, kui neid vannutati ametisse, kui nad said valitsuse liikmeteks,” teatab BBC. „Hr Helme seenior on väitnud, et põlisrahvas, valged eestlased vahetatakse välja sisserändajate vastu, samas kui tema poeg on varem öelnud: „Ma tahan, et Eesti oleks valge maa.””

Mis algas internetinaljana, on muutunud laetud žestiks väga tõeliste tagajärgedega, märgib BBC.