Vabariiklaste enamusega senat hääletas tulemusega 25-6 selle poolt, et abordi tegemine raseduse igasuguses staadiumis muudetakse kuni 99-aastase või eluaegse vangistusega karistatavaks kuriteoks aborditeenuse pakkujale. Ainus erand on tõsine oht naise tervisele, vahendab Associated Press.

Senaatorid lükkasid tagasi katse lisada erand ka vägistamise või intsesti korral. See parandusettepanek hääletati maha tulemusega 21-11.

Seaduseelnõu eestkõneleja Terri Collins ütles, et ootab, et kuberner Ivey allkirjastab seaduse. Ivey ei ole seni avalikult öelnud, mida kavatseb teha.

Suure ülekaaluga hääletus viitab sellele, et kuberneri vetost saaks kergesti üle.

Eelnõu toetajad teatasid, et see on mõeldud olema vastuolus USA ülemkohtu 1973. aasta Roe versus Wade otsusega, mis legaliseeris abordi üleriiklikult, sest nad loodavad algatada kohtuasja, mis võib panna kohtunikke abordiõiguste juurde naasma.

Toetajad on öelnud, et erandid oleksid kahandanud nende lootusi luua vahend Roe vs Wade otsuse vaidlustamiseks. Collinsi sõnul ei ole seadus mõeldud pikaajaliseks meetmeks ja seadusandjad võivad lisada erandi vägistamise korral, kui osariigid saavad tagasi kontrolli abordi reguleerimise üle.

„Roe vs Wade on lõpetanud miljonite laste elud,” ütles vabariiklasest senaator Clyde Chambliss. „Kuigi me ei saa olematuks teha kahju, mida aastakümned õiguslikku pretsedenti Roe järgi on tekitanud, on see eelnõu võimalus päästa miljonite sündimata laste elud.”

Julgustatuna konservatiivsete kohtunike USA ülemkohtuga liitumisest püüavad abordivastased mitmetes osariikides abordi kättesaadavust vaidlustada. Kentucky, Mississippi, Ohio ja Georgia on heaks kiitnud abordikeelu hetkest, kui tuvastatakse loote südametukse, mis võib juhtuda umbes kuuendal rasedusnädalal.

Alabama eelnõu läheb sellest kaugemale, püüdes keelustada aborti täielikult. Erinevalt teistest osariikidest karistataks Alabamas ainult aborditeenuse pakkujat, mitte naist, kellele aborti tehakse.

Kui eelnõu saab seaduseks, jõustub see kuue kuu pärast. Vastased on lubanud asja kiiresti kohtusse viia. Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu Alabama osakonna tegevdirektor Randall Marshall ütles, et kaebuse tekst on juba koostatud.