Tänasel eelnõu arutelul puhkenud kähmluses sai vigastada mitu inimest, sh üks seadusandja, kes toimetati kanderaamil haiglasse, vahendab uudistekanal BBC.

Hongkongi Pekingi-meelne juht Carrie Lam teatas hiljuti, et kavatseb välja käia seadusemuudatuse, mille alusel oleks inimesi võimalik kuriteokahtluse korral juhtumipõhiselt Taiwanile, Aomenile või Mandri-Hiinale välja anda, ning palus seadusandjatel seda toetada.

Lam tõi näitena 19-aastase Hongkongi mehe juhtumi, kes väidetavalt enne Taiwanist kodumaale pagemist tappis puhkusel viibides oma raseda sõbranna. Kuigi Taiwan palus mehe välja anda, tuli Hongkongi ametnikel tõdeda, et seda nad teha ei saa, sest erihalduspiirkonnal ei ole Taiwaniga väljaandmislepingut.

Teade võimalikust seesugusest seadusemuudatusest pälvis kohapeal aga märkimisväärse kriitika ja tõi kaasa suurima tänavaprotesti alates 2014. aasta nn vihmavarjuaktsioonist. Ka seadusandjad on jagunenud muudatuse pooldajate ja vastaste vahel kahte tulisesse leeri.

Üldjuhul konservatiivne äriringkond võttis samuti sõna eelnõu vastu. Rahvusvaheline Kaubanduskoda Hongkongis teatas, et seaduseelnõus on „suuri puudusi“, mis võivad tähendada, et inimesed kaotavad oma vabaduse, vara ja isegi elu.

Hongkong, millel on poolautonoomia, kuulub kommunistliku Hiina koosseisu alates 1997. aastast, kui Suurbritanniaga sõlmiti lepe „üks riik, kaks süsteem“, millega erihalduspiirkonnale lubati õigusi, mis Mandri-Hiinas ei kehti.

Ühisleppe kohaselt tuleb Hongkongi vabadusi Hiinal säilitada pool sajandit, ent hoolimata sellest, on juba praegu näha vabaduste piiramist seoses keskvõimu erinevate sammudega piirkonna valitsemisesse sekkumisel.