Möödunud reedel kella 18 paiku märkasid Kesklinna politseijaoskonna noorsoopolitseinikud Tallinna kesklinnas Estonia puiesteel noormeeste seltskonda, kelle käitumine äratas tähelepanu. Kui politseinikud astusid noortele ligi, et vestelda, viskas 19-aastane noormees narkokahtlusega ained maha. Kinnipidamise käigus leidsid korrakaitsjaid veel narkootilisi aineid, esialgsetel andmetel on tegemist ecstasy tablettidega. Tablettide hulk oli prokuratuuri kinnitusel paarikümne ringis, nende narkootilise aine sisaldus on esialgu teadmata.

Juhtunu kõik asjaolud selgitab välja kriminaalmenetlus, mis on alustatud paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootilise või psühhotroopse aine ebaseaduslikku käitlemist suures koguses. Menetlust viib läbi Põhja prefektuur ja menetlust juhib Põhja ringkonnaprokuratuur. Samuti selgus, et seltskonnas viibinud alaealised noormehed olid narkootilist ainet tarvitanud. Kahe 17-aastase noormehe ja ühe 16-aastase noormehe suhtes alustati väärteomenetlusi, kuna noormehed on varem sellise tegevusega politseile silma jäänud.

„Inimesed, kes soovivad teenida hõlptulu teiste inimeste, nende hulgas ka alaealiste tervise ja sõltuvusprobleemide arvelt, ei ole kahjuks meie tänavatelt kadunud. Seega olulisem on märgata noort, kes on sattunud sõltuvusse keelatud ainetest või veedab aega seltskonnaga, kus keelatud ainete tarvitamine on tavapärane ajaveetmise viis,“ sõnas Kesklinna politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Jelena Mirošnitšenko. „Määrav roll on selles lapsevanematel, kes suhtlevad oma lapsega päriselt ja tõesti tunnevad huvi tema tegemiste ning sõpruskonna vastu. Kui vanem ei saa iseseisvalt probleemidega hakkama, tuleb pöörduda noorsoopolitseiniku või sotsiaaltöötaja poole, et koos keerulises olukorras lahendus leida.“

„Noorte seas levitatakse ka müüti, et mingi koguse narkootiliste ainete omamine on lubatud, mis ei vasta muidugi tõele. Alaealistel on keelatud ka alkohoolsete jookide ja tubakatoodete omamine, ka kinnises pakendis,“ lisas Jelena Mirošnitšenko. Mirošnitšenko tõdes, et reeglina üritab politsei esmatarbijate puhul menetlust mitte alustada, vaid suunata selline noor programmi, mis aitab tal kaine ja tervena püsida.

„Kutsume inimesi üles kindlasti teavitama politseid oma kahtlustest ja tähelepanekutest keelatuid ainete müügi kohta,“ sõnas Mirošnitšenko.

Vihjeid ootame Põhja prefektuuri narkovihje telefoninumbril 612 4465.