Süüdistused puudutavad Karjala lennuflotilli korraldatud vabatahtlikku õppust Lapimaal Lemmenjokis 2017. aasta sügisel. Kahtlustatakse, et Päiviö sõimas õppusel oma alluvaid ja külalisi purjus peaga ebatsensuursete sõnadega, vahendab Ilta-Sanomat.

Õppusel kohal viibinud arst kinnitas täna arusaama, et Päiviö oli õppusel purjus. Arsti hinnangul ei olnud Päiviö reede õhtul ja laupäeval pärast keskpäeva teenistuseks võimeline

„Ma olin üllatunud, kui palju alkoholi seal õppusel oli. Oleks olnud kõigi seisukohast mugavam, kui seal oleks vähem joodud,” ütles arst.

Ilta-Sanomat on varem kirjutanud, et kordusõppuse kulud olid 9600 eurot. Osa kuludest läks alkoholile.

Arsti sõnul oli aga alkoholi saadaval olekust hoolimata ainus, kes oli tõsiselt purjus, süüdistatav endine ülem Päiviö.

Rääkis ka õppusel lennutehnikaüksuse ülemaks olnud tunnistaja.

„Lõunasöögil kuulsin, kuidas ta kutsus kogu personali homopihkupeksjateks,” ütles tunnistaja.

Hiljem sõimas Päiviö ühte õppusel osalenud linnapead.

„Ta ütles, et (linna nimi) linnapea on küll kõige lollim linnapea, keda ta teab. Tekkis täielik vaikus. Keegi ei julgenud kellelegi silma vaadata,” kirjeldas tunnistaja.

Päiviö ise tunnistas kohtus, et tal on „halb komme kasutada musta huumorit”.

Linnapead sõimas Päiviö enese sõnul seetõttu, et viimane vastas mälumängus ühele küsimusele valesti. Päiviö oli linnapeaga samas võistkonnas.

Oma käitumist põhjendas Päiviö keerulise eluolukorraga tsiviil- ja tööelus.

„See oli mitme asja kombinatsioon. Mul oli väga keeruline elufaas tsiviil- ja sõjaväeelus. Tunnistan, et vorm oli sel ajal väga halb. Kogu hingelise ja füüsilise pinge ühendamine halva ööunega ning stressi vallandumise ja alkoholiga, see kombinatsioon ei olnud selgelt hea. See ei kustuta midagi, mida olen öelnud,” lausus Päiviö.

Päiviö otsustas mai algusest juhtunu tõttu reservi minna.

Prokuratuur teatas täna, et eeluurimist on alustatud ka Soome kaitseväe juhataja Jarmo Lindbergi tegevuse kohta seoses Lemmenjoki sündmustega. Uuritakse, kas Lindberg on jätnud täitmata oma seaduses ette nähtud kohustusi seoses distsipliini ja kuritegude ärahoidmisega kaitseväes.