Kim on kasutanud Daimleri pika kerega limusiine mitmel palju tähelepanu pälvinud tippkohtumisel, sealhulgas kohtumistel Venemaa presidendi Vladimir Putini ja USA presidendi Donald Trumpiga, vahendab Associated Press.

Luksuskaupade, sealhulgas limusiinide müümine Põhja-Koreale on ÜRO sanktsioonidega keelatud.

Kimi ootas aga sellest hoolimata Vladivostoki raudteejaamas kaks limusiini: Mercedes Maybach S600 Pullman Guard ja Mercedes Maybach S62. S600 Pullman Guardi kasutas Kim ka kohtumistel Trumpiga eelmise aasta juunis Singapuris ja selle aasta veebruaris Hanois.

„Meil pole absoluutselt mingisugust aimu, kuidas need sõidukid Põhja-Koreasse tarniti,” teatas Daimleri pressiesindaja Silke Mockert kolmapäeval kirjalikus vastuses AP-le. „Daimleri jaoks on toodete korrektne eksportimine kooskõlas seadusega vastutustundliku ettevõtluse aluspõhimõte.”

Saksamaal Stuttgartis peakorterit omav Daimler on üks maailma suuremaid ja prestiižsemaid autotootjaid.

Kuigi oma veebilehel uhkustab Daimler, et müüb sõidukeid ja teenuseid pea kõigis maailma riikides, ei ole Põhja-Korea ametlike klientide hulgas.

„Meie ettevõttel ei ole olnud Põhja-Koreaga ärisidemeid nüüd enam kui 15 aastat ja me järgime rangelt EL-i ja USA embargosid,” ütles Mockert. „Et hoida ära tarneid Põhja-Koreasse ja tema saatkondadesse üle maailma, on Daimler rakendanud põhjaliku ekspordikontrolliprotsessi. Sõidukite müük kolmandate osapoolte poolt, eriti kasutatud sõidukite, on väljaspool meie kontrolli ja vastutust.”

Kimi võime limusiine soetada on igal juhul hea näide selle kohta, kui auklikud võivad sanktsioonid olla.