Sotsiaaldemokraatide ridades europarlamenti kandideeriv Indrek Tarand säutsus möödunud nädalal Twitteris mahlakaid koridorides kuuldud kõlakaid, mille järgi tahtvat Euroopa liberaalsete erakondade katusepartei ALDE Keskerakonna EKRE võimu juurde kutsumise tõttu enda liikmeskonnast kustutada.

„Kuuldub, et ALDE liidrid tahavad Keskerakonna oma ridadest välja visata koalitsiooni EKRE-ga tegemise eest,“ kirjutas Tarand nädala eest sotsiaalmeedias.

ALDE liberaalsete parteide ühendusse kuuluvad Eestist Keskerakond ja Reformierakond. Tarandi postitus vallandas spekulatsioonide laine, kas Keskerakonnal võib paremäärmuslastega koalitsiooni tegemise tõttu Euroopa liberaalide peres kibedaks minna.

Näiteks Äripäev kirjutas, et säärastest kuulujuttudest on kuulnud reformierakondlasest europarlamendi saadik Urmas Paet. Kuid samas väitis keskerakondlasest eurosaadik Yana Toom, et tema teada sellist kava pole, küll loetakse ALDE-s huviga uue valitsuse koalitsioonilepet.

ALDE partei pressiesindaja Didrik de Schaetzen teatas ametlikult nüüd Delfile, et mingit Keskerakonna karistamisaktsiooni kavas ei ole. „Ma saan kinnitada: see on kuulujutt,“ sõnas de Schaetzen.

„Keskerakonna liikmelisus ALDE parteis ei ole päevakorras ei ALDE büroo istungil ega eeloleval ALDE üldkogul, mis toimub 28. juunil Zürichis [Šveitsis],“ kinnitas üle-Euroopalise liberaalide alliansi ametlik kõneisik veel lisaks.