USA prokuratuuri teatel ei ole alust arvata, et Butina näol on tegemist tavapärase spiooni või eriteenistuste töötajaga, ent mõjuagendina püüdis ta jõuda USA võimukoridoridesse, tegemaks ameeriklastele kahju, vahendab CNN.

„Olnuks ta oma eesmärkides edukas, võinuks ta kahjustada USA poliitilisi protsesse, valitsuse siseasju ja USA välispoliitilisi huve,“ märkis prokuratuur, tehes ettepaneku karistada naist pooleteise aasta pikkuse vangistusega.

Ajaleht The Washington Post kirjutas detsembris, et prokuröride ja naise advokaatide kokkuleppe kohaselt võttis süüdistatav Butina ringkonnakohtu ees ametlikult tagasi oma varasema avalduse, milles ta kuulutas oma süütust. Teadaolevalt tunnistas Vene kodanik töötamist mõjuagendina kodumaa heaks.

29-aastane Butina võeti vahi alla mullu suvel, süüdistatuna Vene Föderatsiooni heaks spioneerimises. Talle pandi süüks katset infiltreeruda relvatootjate ja -kandjate lobiühingusse National Rifle Association (NRA), eesmärgiga mõjutada vabariiklasi ja seeläbi USA valitsust.

Ta püüdis sisse seada salajasi suhtluskanaleid Ameerika poliitikutega ja sealtkaudu tungida „USA seadusandlikku aparaati, edendamaks oma kodumaa huve”, ja kohtus ka president Trumpi poja Donald Trump juunioriga.