Tulekahjus hävisid kiriku teravatipuline torn ja suurem osa katusest, aga kaks kellatorni ja hoone struktuur suudeti päästa, vahendab CNN.

Prantsusmaa siseministeeriumi avaldatud video näitas päästeoperatsiooni ulatust. Võimud saatsid kohale umbes 400 tuletõrjujat, vett pumbati Seine’i jõest ja kahjusid uuriti droonide abil.

Ekspertide sõnul oli suurem probleem puidust laetaladele ligipääsemine.

„Esimese 20 minutiga oli üsna selge, et see saab olema karm tulekahju,” ütles USA St. Louisi tuletõrje endine tuletõrjuja Gregg Favre.

Favre’i sõnul olid tuletõrjujad ebasoodsas olukorras juba enne depoost välja sõitmist.

Kui talad tuld võtavad, muudab kivist välissein tuletõrjujate jaoks keeruliseks tulekoldeni jõudmise. Kivi hoiab kinni kuumust ja suitsu, mistõttu ei saa töötada seespool.

Väljakutse esitab ka Jumalaema kiriku kõrgus, mis annab tulele lisahapnikku ja raskendab leekideni jõudmist.

USA presidendi Donald Trumpi Twitteris soovitatud kustutuslennuki kasutamist pidasid eksperdid ebarealistlikuks.

New Yorgi John Jay kriminaalõiguse kolledži tulekahjuteaduse abiprofessor Glenn Corbett ütles, et ükski piloot ei suudaks heita vett nii täpselt ühte kohta lennukilt, mis liigub kiirusega sadu kilomeetreid tunnis üle tulekolde.

Corbett välistas ka helikopterid: „Üks probleeme, mis seal on, on tõusev õhuvool, see on põhimõtteliselt korsten, helikopteriga ei saa lennata kuumas õhus. Õhk on nii hõre.”

Prantsuse tsiviilkaitseteenistus Sécurité Civile teatas ilmselt vastuseks Trumpile, et kirikule õhust vee heitmine võiks viia kogu katedraali struktuuri kokkuvarisemiseni.

New Yorgi tuletõrje endine ülem Thomas Von Essen, kes teenis 2001. aasta 11. septembri rünnakute ajal, ütles, et fotod kirikust seest on julgustavad.

„Ei ole, teate, 30 jalga rususid ... materjali, mis hõõguks päevi. Paistab, et nad said selle tule kustutatud,” ütles Von Essen.

„See, et nad olid võimelised kontrollima tule levikut nii palju, kui nad seda tegid, ja päästma suure osa hoonest, sealhulgas kaks kellatorni, on tohutu jõupingutus,” ütles Favre. „Ma arvan, et iga tuletõrjuja, kellelt te küsite ja kes teeb seda elatise teenimiseks, ütleks teile, et see on märkimisväärne tuletõjesündmus ja need tuletõrjujad peaksid saama märkimisväärselt kiitust.”