Assange läks Ecuadori saatkonda varjule seitse aastat tagasi, et vältida väljaandmist Rootsile seksuaalse rünnaku süüdistuse pärast, millest on nüüdseks loobutud, vahendab BBC News.

Londoni politsei teatas, et Assange võeti vahi alla ja ta viiakse nii kiiresti kui võimalik Westminsteri magistraadikohtu ette.

„Julian Assange, 47, vahistati Metropoli Politseiteenistuse (MPS) töötajate poolt Ecuadori saatkonnas,” teatas politsei.

Politsei teatel vahistati Assange pärast seda, kui suursaadik kutsus saatkonda politsei pärast varjupaigaõiguse äravõtmist Ecuadori valitsuse poolt.

Suurbritannia siseminister Sajid Javid kirjutas Twitteris: „Ma saan kinnitada, et Julian Assange on nüüd politsei vahi all ja teda ootab õiglaselt kohtumõistmine Ühendkuningriigis. Ma tahaksin tänada Ecuadori koostöö eest ja metropoli politseid professionaalsuse eest. Keegi ei ole seadusest kõrgemal.”

Ecuadori president Lenín Moreno ütles, et võttis Assange’ilt varjupaigaõiguse pärast korduvat rahvusvaheliste konventsioonide rikkumist viimase poolt.

Moreno sõnul sai ta Briti valitsuselt garantii, et Assange’i ei anta välja riigile, kus talle võidakse määrata surmanuhtlus.

Moreno sõnul sai Ecuadoril Assange’i käitumisest mõõt täis pärast seda, kui ta sekkus teiste riikide siseasjadesse.

„Kõige viimane intsident leidis aset 2019. aasta jaanuaris, kui WikiLeaks lekitas Vatikani dokumendid,” ütles Moreno. „See ja teised publikatsioonid on kinnitanud maailma kahtlusi, et hr Assange on endiselt seotud WikiLeaksiga ja seetõttu seotud teiste riikide siseasjadesse sekkumisega.”

Assange keeldus saatkonnast lahkumast, väites, et kui ta seda teeks, antaks ta välja USA-le.