Valitsus kaotas häältega 302-329. Homme peaks toimuma rida hääletusi selle üle, millisel Brexitil on parlamendiliikmete hulgas kõige suurem toetus, vahendab BBC News.

Peaminister Theresa May ütles, et ei ole garantiid, et ta parlamendiliikmete soovile allub.

Valitsuse vastu hääletas 30 konservatiivi, sealhulgas kolm ministrit. Richard Harrington, Alistair Burt ja Steve Brine astusid tagasi, et mässulistega ühineda ning Harrington süüdistas valitsust brittide elude ja elatisega ruleti mängimises. Harrington ütles oma tööstusministri ametikohalt tagasiastumise seletuskirjas, et talle on öeldud, et valitsuse lähenemine viib investeerimisotsuste tühistamise, ettevõtete välismaale kolimise ja Briti ettevõtete naeruvääristamiseni.

May püüdis kaotust hääletusel ära hoida, pakkudes parlamendiliikmetele rida hääletusi Brexiti alternatiivide üle, mille oleks korraldanud valitsus.

May ütles, et parlamendiliikmetel alamkoja päevakorra ülevõtmise lubamine tekitaks soovimatu pretsedendi.

Konservatiivse parlamendiliikme Sir Oliver Letwini parandusettepaneku toetajad ütlesid aga, et ei usu, et valitsus annaks neile sõnaõiguse kõikide Brexiti võimaluste üle.

Nende hulgas oli ka leiboristide juht Jeremy Corbyn.

Parlamendiliikmed saavad nüüd võimaluse hääletada erinevate Brexiti võimaluste üle, mille hulgas on tõenäoliselt „pehmem Brexit”, tolliliit Euroopa liiduga ja uus referendum. Eesmärk on kontrollida, kas on üldse midagi, mida parlamendi enamus toetab.

Hääletuste täpset formaati Letwini parandusettepanekus aga paika ei pandud.

May ütles, et on protsessi suhtes skeptiline, sest ei ole garanteeritud, et ükski võimalik teguviis enamuse toetuse saab, ning teatas, et valitsus ei võta omale kohustust tulemuse järgi tegutseda.

„Hääletused võivad viia tulemuseni, mis ei ole Euroopa Liiduga läbiräägitav,” ütles May.

May tahab endiselt saada parlamendiliikmete toetust enda Euroopa Liiduga läbiräägitud Brexiti-kokkuleppele, mis on juba kaks korda tagasi lükatud.