Oma toetajate poole pöördudes mõistis FvD juht Thierry Baudet hukka Hollandi peaministri Mark Rutte sisserändepoliitika, vahendab BBC News.

„Järjestikused Rutte valitsused on jätnud meie piirid pärani lahti, lastes sisse sadu tuhandeid inimesi, kelle kultuur on meie omast täiesti erinev,” ütles Baudet rõõmustavale rahvahulgale.

Baudet, keda on kritiseeritud kampaania jätkamise eest pärast esmaspäevast tulistamist Utrechti trammis, ütles, et hollandi rahvast hävitavad inimesed, kes peaksid seda kaitsma.

Analüütikute sõnul võib Baudet hakata koostööd tegema paremäärmuslase Geert Wildersi juhitud islamivastase Vabadusparteiga (PVV).

Rutte vajab nüüd seaduste vastuvõtmisel teiste erakondade toetust.

Viimase seisuga saaksid nii FvD kui ka VVD 75-kohalises Eerste Kameris 12 kohta. Järgneksid Kristlik-Demokraatlik Üleskutse (CDA) üheksa, Vasakrohelised (GroenLinks) samuti üheksa, Tööpartei (PvdA) seitsme, erakond D66 kuue, PVV viie, sotsialistid (SP) ja Kristlik Liit nelja, Loomapartei (PvdD) kolme, 50Plus kahe ning SGP samuti kahe kohaga.

Hollandi valitsuskoalitsiooni kuuluvad praegu VVD, CDA, D66 ja Kristlik Liit. Eerste Kameris oleks neil seega kokku 31 kohta varasema 38 asemel, mis tähendaks enamuse kaotamist.