Downing Streeti teatel May pikka ajapikendust ei küsi ja jagab avalikkuse frustratsiooni parlamendi suutmatuse üle otsuseid langetada.

„On mõttekas anda parlamendile veidi rohkem aega edasiliikumistees kokku leppida, aga selle maa inimesed on nüüd oodanud ligi kolm aastat,” teatas Downing Street. „Neil on kõrini parlamendi suutmatusest otsuseid langetada ja peaminister jagab nende frustratsiooni.”

Praeguse seaduse järgi lahkuks Ühendkuningriik Euroopa Liidust üheksa päeva pärast.

Parlament lükkas May Euroopa Liiduga läbiräägitud lahkumiskokkuleppe eelmisel nädalal 149 häälega tagasi. Hääletati ka kokkuleppeta Brexiti välistamise ja ajapikenduse küsimise poolt.

May lootis lasta kokkuleppe üle veel ühe korra hääletada, aga alamkoja spiiker John Bercow torpedeeris selle võimaluse esmaspäeval.

May loodab siiski lõpuks kolmandale hääletusele, aga isegi kui see juhtub ja kokkulepe heaks kiidetakse, vajab Ühendkuningriik May sõnul lühikest ajapikendust vajaliku seadusandluse parlamendis heakskiitmiseks.

Valitsuse allikas ütles BBC-le, et May kavatseb seetõttu paluda Euroopa Liidult Suurbritannia lahkumise edasilükkamist 30. juunini koos võimalusega ajapikenduse pikendamiseks.

Brexiti toetajatest konservatiive on May hoiatanud, et kui kokkulepe parlamendis heakskiitu ei saa, on vaja pikemat ajapikendust.

Üks valitsuse allikas ütles, et kui ajapikendust valitsuses arutati, ei olnud selle kohta üksmeelt.

Teise valitsuse allika sõnul oldi pahased, et May ei ole selgelt öelnud, millise ajapikenduse võimaluse eest tema seisab.

Alamkoja konservatiivide juht Andrea Leadsom on väidetavalt kolleege kritiseerinud, öeldes, et tegemist on „jäämisvalitsuse”, mitte „Brexiti-valitsusega”.

Igasuguse ajapikenduse peavad heaks kiitma Euroopa Liidu kõik 27 liikmesriiki ja May sõidab homme Brüsselisse võimalusi teiste riigijuhtidega arutama.

Mis juhtub järgmisena?

- May kirjutab Euroopa Liidule ja palub Brexitile ajapikendust

- May sõidab neljapäeval Euroopa Liidu tippkohtumisele Brüsselisse, et ajapikenduse võimalusi arutada

- Kõik 27 Euroopa Liidu liikmesriiki peavad ajapikendusega nõustuma

- Kui ajapikendus on kokkulepitud, püüab May ilmselt oma kokkulepet ikkagi parlamendis läbi suruda

- Briti parlamendi mõlemad kojad hääletavad ka igasuguse ajapikenduse üle

- Jätkuvad läbirääkimised Põhja-Iirimaa Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) ja Brexitit toetavate konservatiividega, kes on kokkuleppe vastu hääletanud

- Valitsus püüab saavutada kolmanda siduva hääletuse lahkumiskokkuleppe üle järgmisel nädalal

- Spiiker Bercow on öelnud, et ei lase parlamendil uuesti hääletada, kui küsimus on täpselt sama

- Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust 29. märtsil kokkuleppega või kokkuleppeta, kui ajapikendust kokku ei lepita.