Facebooki ja teisi platvorme on kritiseeritud suutmatuse eest blokeerida rünnaku otseülekannet ja selle videote levitamist, vahendab BBC News.

Kirjas Jaapani peaministrile Shinzo Abele, kes on G20 eesistuja, palus Morrison riigijuhtidel seda teemat arutada eesseisval G20 kohtumisel.

Eile tehtud avalduses teatas Facebook, et videot vaadati otseülekande ajal alla 200 korra ja enne selle eemaldamist kokku umbes 4000 korda.

Esimene kasutaja teade algse video kohta saabus 12 minutit pärast otseülekande lõppu. Enne seda oli üks kasutaja jõudnud postitada lingi video koopiale ühele failide jagamise veebilehele.

Facebook teatas, et kustutas esimesel päeval pärast tulistamist 1,5 miljonit video koopiat. 1,2 miljonit nendest blokeeriti üleslaadimise ajal.

Ka Suurbritannia siseminister Sajid Javid kutsus sotsiaalmeediaettevõtteid tegudele äärmusluse peatamiseks oma kanalites.

Morrison väljendas oma kirjas muret internetitehnoloogiate piiramata rolli üle terrorirünnakutes.

„On lubamatu kohelda internetti valitsematu ruumina,” kirjutas Morrison.

Morrisoni sõnul on eesmärk leppida kokku koordineeritud tegevus, et tagada suurem kaitse terroristliku vägivalla eest.

„On kohustuslik, et ülemaailmne kogukond teeks koostööd, et tagada, et tehnoloogiafirmad täidaksid oma moraalse kohustuse kaitsta kogukondi, mida nad teenindavad ja millelt nad kasu saavad,” ütles Morrison.