Rünnaku tagajärjel on surnud 50 ja sai haavata samuti 50 inimest. 34 inimest on endiselt haiglaravil vigastustega alates tõsistest kuulihaavadest kuni suhteliselt pindmiste pehmete kudede vigastusteni, vahendab BBC News.

Kriitilises seisundis on nelja-aastane tüdruk.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ütles täna ajakirjanikele, et homme toimuvad valitsuse istungid, millel arutatakse relvapoliitikareformi. „Meie relvaseadustesse tulevad muudatused,” ütles Ardern ja lisas, et parlament avaldab ohvritele austust teisipäeval.

Arderni sõnul loodetakse hukkunute surnukehad perekondadele üle anda kolmapäevaks.

Veel ütles Ardern, et on veel küsimusi, mis nõuavad vastuseid seoses sotsiaalmeedia, Facebooki rolliga, mida kasutati otseülekande tegemiseks rünnakust.

„Nendel sotsiaalmeediaplatvormidel on laialdane levik ja see on probleem, mis ulatub Uus-Meremaast palju kaugemale,” ütles Ardern.

Facebook on teatanud, et esimese 24 tunniga eemaldati 1,5 miljonit videot rünnakust. Facebook lubas eemaldada ka kõik toimetatud versioonid videost.

Ardern kinnitas, et peaministri büroo sai kahtlusaluselt dokumendi üheksa minutit enne rünnakute algust, aga see ei sisaldanud mingeid konkreetseid detaile, nagu näiteks toimumispaik. Ardern ütles, et see saadeti kahe minutiga edasi julgeolekuteenistustele.

Bush teatas, et võimud tegutsevad nii kiiresti kui võimalik, et ohvrite ametlik tuvastamine lõpule viia.

Eile toodi peamine kahtlusalune valges vangisärgis ja käed raudus kohtu ette. Mees naeratas kaameratesse.

Esialgu esitati talle üks mõrvasüüdistus. Edasised süüdistused järgnevad.

Bushi sõnul on Tarrant ainus isik, kellele tulistamise toimepanemises süüdistus esitati.

„Ta peatati, sest usuti, et ta on otsene oht, meie personal tegutses vahele astudes absoluutse julgusega ja pidi kasutama mõningast jõudu... nad seadsid end ohtu, et peatada igasugune edasine rünnak ja ma usun, et nad hoidsidki edasised rünnakud ära,” ütles Bush.

Bush ütles, et politsei ei usu, et kaks kuriteopaiga lähedal vahistatud isikut olid asjaga seotud. Üks naine vabastati ilma süüdistust esitamata ja ühele mehele esitati relvakuriteosüüdistus.

„Ma ei ütle midagi lõplikku, kuni me oleme täiesti veendunud selles, kui palju inimesi sellega seotud oli,” sõnas Bush.

Tarrant jäeti vahi alla ja ta tuuakse uuesti kohtu ette 5. aprillil.

Kohtu eesistuja otsustas, et kahtlusaluse nägu tuleb fotodel hägustada.

Arderni sõnul oli Tarrantil relvaluba ja tal oli viis tulirelva.