Eilses ETV saates „Esimene stuudio“ teatas riigihaldusminister Janek Mäggi, et europarlamendi liberaalsete erakondade fraktsiooni ALDE juhi Guy Verhofstadti kirja Jüri Ratasele, kus viimne kutsus üles mitte moodustama koalitsiooni EKRE-ga, aitasid saata reformierakondlased Urmas Paet ja Andrus Ansip.

Nii Paet kui Ansip lükkasid selle täna kategooriliselt ümber.

„Ma pole temaga isegi sel teemal suhelnud. Eesti Vabariigi valitsuse liige ei peaks valetama," märkis Paet Delfile antud kommentaaris.

Euroopa Komisjoni asepresident Ansip aga teatas Delfile, et oli Verhofstadtilt küsinud reformierakondlaste seotuse kohta kirjaga, kuid saanud vastuseks, et hoopis keskerakondlased olid selle taga. Ansip teatas, et ALDE fraktsiooni juht on valmis seda avalikult kinnitama.

Delfil õnnestus kätte saada Guy Verhofstadti pressiesindaja Bram Delen, kes kinnitas nii Ansipi kui Paeti öeldut.

„Kirja palusid saata Keskerakonna liikmed, kes olid toimuva üle mures,“ ütles Delen.

Tema sõnul on Verhofstadt ka varem püüdnud valitsuse moodustamistel tekkinud vastuolusid Eurooopa Liidu liikmesriikides siluda. „Näiteks, kui Tšehhis valiti peaministriks Andrej Babiš ja tsentristlikud parteid ei tahtnud temaga koostööd teha ning Babiš kaalus seetõttu koostööle minekut kommunistide ja paremäärmuslastega,“ märkis Delen.

Ta ei osanud peast öelda, kes konkreetselt Keskerakonnast Verhofstadtile lähenes, kuid jäi kindlaks, et seda tegid just Jüri Ratase erakonnakaaslased.

Samas oli just Ratas esimene, kes hakkas ALDE fraktsiooni juhti, kuhu ka keskerakond ise kuulub, süüdistama Eesti siseasjadesse sekkumises. „Ma arvan, et Brüssel ei peaks nüüd ette kirjutama Eestile, missugune on meie uus koalitsioon,“ teatas Ratas kolmapäeval Postimehele.

Selle järel käivitas Keskerakond Reformierakonna ja Verhofstadti materdamise kampaania. Näiteks väljutati eile pressiteade Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaiu tsitaatidega, kus taaskord põrutati ALDE fraktsiooni esimehe pihta ja süüdistati Reformierakonda Eesti maine kahjustamises.

„Brüsselist ei tohiks küll mingeid suuniseid tulla, kuidas 3. märtsil antud hääli koalitsiooniks moodustada,“ teatas Karilaid eile Keskerakonna pressiteenistuse vahendusel ja süüdistas enda Europarlamendi fraktsiooni juhti suurtes pattudes. Karilaid ütles teate vahendusel kindlas kõneviisis, et ALDE juht sekkus iseseisva riigi siseasjadesse ja pragas Reformierakonnaga. Tema sõnul püüdis Reformierakond üles kütta hüsteeriat ja õõnestada Eesti rahvusvahelist mainet. „Reformierakonnal on halb komme upitada oma parteid Eesti arvelt,“ ütles Karilaid.

Karilaiule sekundeeris õhtul juba minister Mäggi, kes juba konkreetselt süüdistas Reformierakonda ka Verhofstadti kirjas.

Nüüd tuleb välja, et Keskerakond ja Jüri Ratas ongi see salapärane „Brüssel“, keda ta materdas ja süüdistas „ettekirjutuse“ tegemises.

Euroopa Parlamendi ALDE fraktsiooni juht Guy Verhofstadt saatis teisipäeval Keskerakonna esimehele Jüri Ratasele e-kirja, milles avaldab tungivalt lootust, et too loobuks plaanist moodustada valitsuskoalitsioon, kuhu kuulub Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE).

E-kirjas palub Verhofstadt peaminister Rataselt, et ta ei moodustaks koalitsiooniga, kuhu kuulub EKRE. Samas kirjas nimetab Belgia endisest peaministrist eurosaadik EKREt "paremäärmuslikuks erakonnaks, mis meenutab Euroopa fašistlikke režiime", vahendab Politico.

Verhofstadti hinnangul oleks see koostöö "kahjulik Eesti ühiskonnale ja riigi geopoliitilisele positsioonile ning põhjustaks korvamatut kahju meie suurepärasele koostööle liberaalses perekonnas".

Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu fraktsioon (ALDE) koosneb liberaalsest Euroopa liberaalsete ja reformiparteide ühendusest ja tsentristlikust Euroopa Demokraatlikust Parteist. Nii Reformierakond kui Keskerakond on Euroopa Parlamendis ALDE fraktsiooni liikmed.