May sõnul tähendavad muudatused, et Iiri varuplaan, mis on mõeldud ära hoidma piirikontrolli tekkimist Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa vahel, ei saa jääda alaliseks, vahendab BBC News.

Opositsiooniliste leiboristide juht Jeremy Corbyn ütles aga, et muudatused ei ole lähedalgi sellele, mida May on lubanud.

May peaks täna hommikul juhtima valitsuse istungit, enne kui kokkulepet arutatakse pärastlõunal alamkojas ja hääletatakse õhtul.

Pärast läbirääkimisi Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga eile õhtul ütles May, et usub kirglikult, et Brexiti-kokkulepe vastab parlamendiliikmete muredele.

Mõned kardavad, et Iiri varuplaan hoiab Ühendkuningriiki igavesti Euroopa Liiduga tolliliidus.

„Parlamendiliikmed ütlesid selgelt, et varuplaanis on vajalikud õiguslikud muudatused. Täna oleme me õiguslikud muudatused kindlustanud. Nüüd on aeg tulla kokku, et toetada seda parandatud Brexiti-kokkulepet ja viia Briti rahva juhised ellu,” ütles May.

Põhja-Iirimaa Demokraatlik Unionistlik Partei (DUP), mille toetusest May alamkojas sõltub, teatas, et vaatab kokkuleppe rida-realt hoolikalt läbi, enne kui otsustab, kas seda toetada.

Juncker hoiatas, et kui kokkulepe maha hääletatakse, kolmandat võimalust enam ei tule.

Läbirääkimistel May ning Junckeri ja Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier’ vahel lepiti kokku kahes dokumendis.

Briti valitsuse teatel tugevdavad ja parandavad dokumendid nii lahkumiskokkulepet kui ka poliitilist deklaratsiooni tulevaste suhete kohta.

Esimene dokument on ühine õiguslikult siduv instrument lahkumiskokkuleppe kohta. May sõnul saab seda kasutada formaalse vaidluse alustamiseks Euroopa Liiduga, kui viimane püüab hoida Ühendkuningriiki Iiri varuplaaniga tähtajatult seotuna. Euroopa Liit on teatanud, et varuplaan kehtib ajutiselt.

Teine dokument on ühisavaldus, mis lisandub poliitilisele deklaratsioonile. Selles võetakse kohustus asendada varuplaan alternatiivsete asjakorraldustega 2020. aasta detsembriks.

Briti valitsus esitab lisaks veel ühe dokumendi, mida nimetatakse ühepoolseks deklaratsiooniks. See määratleb Ühendkuningriigi valitsuse seisukoha, et ei ole midagi, mis hoiaks ära riigi lahkumise varuplaani korraldusest, kui läbirääkimised Euroopa Liiduga tulevaste suhete üle katkevad ja ei ole kokkuleppele jõudmise väljavaateid.

Juncker hoiatas Briti parlamendiliikmeid, et nad riskivad kõigega, kui kokkuleppe maha hääletavad.

„Poliitikas saadakse mõnikord teine võimalus,” ütles Juncker. „Loeb see, mida me selle teise võimalusega teeme. Kolmandat võimalust ei tule. Räägime sellest valikust kristallselgelt – kas see kokkulepe või Brexitit ei pruugi üldse toimuda.”

Leiboristide juht Corbyn kutsus parlamendiliikmeid hääletama kokkuleppe vastu, kui see alamkotta naaseb, ning ütles, et peaminister on läbirääkimisteks olnud aja hoolimatult ära raisanud.

Kui kokkulepe tagasi lükatakse, on homseks lubatud uut hääletust selle üle, kas Ühendkuningriik peaks Euroopa Liidust kokkuleppeta lahkuma. Kui kokkuleppeta lahkumisele ollakse vastu, võidakse neljapäeval hääletada selle üle, kas taotleda Brexitile ajapikendust.