Fideszi kuulumist on EPP-sse varemgi teravalt kritiseeritud, kuid nüüd on liikumine saanud uue hoo, sest Ungari tänavatele ilmusid Euroopa Parlamendi valimiste eel plakatid, kus Euroopa Komisjoni presidenti Jean-Claude Junckerit kujutatakse koos Ungari juurtega filantroobi George Sorosega laimavas kontekstis. Junckeri sõnul tuleks Fidesz EPP ridadest välja heita.
Skandaalne plakat George Sorose ja Jean-Claude Junckeriga Ungari pealinnas Budapestis. Keegi on täiendanud seda kritseldusega, mis väidab, et Orbán on varas.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja andis plakatikampaania alguses omapoolse vastulöögi.

EPP president Joseph Daul kinnitas täna Saksa väljaandes die Welt avaldatud intervjuus, et EPP on küll suur parteipere ja koondab erinevate arvamusega poliitikuid, kuid kuskil on piir. „Kuskil on piir ja Viktor Orbán on sellest üle astunud," sõnas Daul. Varem oli Daul Ungari peaministri käitumist küll tauninud, kuid sellega ka piirdunud.

Daul kinnitas eile uudisteagentuurile AFP, et EPP arutab 20. märtsil, mida Fidesziga ette võtta. „Otsuse langetavad kõik EPP liikmed ja ma ei oska arutelu tulemust praegu ennustada," sõnas ta.

12 EPP liikmest erakonda üheksast riigist on esitanud avalduse Ungari erakonna liikmelisuse lõpetamiseks või peatamiseks. Poola ja Baltimaade positsioon pole Politico sõnul praegu teada, kui näiteks Soome Koonderakond toetab Orbáni sanktsioneerimist.

Eestist kuulub EPP hulka Isamaa, mille eurosaadik Tunne Kelam on Orbánit varem karmilt kritiseerinud. Sügisel hääletas Kelam Euroopa Parlamendis soovituse poolt, millega paluti Euroopa Liidu Nõukogul alustada Ungari valitsuse suhtes artikkel 7 rakendamise protseduuri, millega võidaks Ungari hääleõigust märgatavalt piirata.

Isamaa lubas Delfile oma seisukoha Fideszi väljaheitmisküsimuses teada anda.