Soini jättis oma kavatsustest teatamise päris viimasele hetkele, sest kandidaatide esitamine Soome aprillis toimuvatele Eduskunta valimistele lõpeb täna. Valimispäev on 14. aprill, vahendab Yle Uutiset.

Võimalikku kandideerimist Euroopa Parlamendi valimistel Soini oma blogis ei maini. Ta vaatab aga luulelises tekstis tulevikku ja kirjutab, et tal algab uus teekond.

Euroopa Parlamendi kandidaatide esitamine lõpeb alles aprilli lõpus ja valimised ise toimuvad 26. mail.

Soini otsus on oluline Sinise Tuleviku valimisedu seisukohalt nii Eduskunta kui ka Euroopa Parlamendi valimistel. Siniste toetus on olnud kuust kuusse üsna väike. Yle viimase küsitluse järgi toetas erakonda 1,4 protsenti küsitletutest.

2015. aasta parlamendivalimistel sai Soini ligi 30 000 häält.

Siniste kesksetest poliitikutest kandideerivad parlamendivalimistel teiste hulgas kaitseminister Jussi Niinistö, Euroopa-, kultuuri- ja spordiminister Sampo Terho ja siniste parlamendifraktsiooni esimees Simon Elo.

Soini on olnud Soome välisminister alates 2015. aastast alguses Põlissoomlaste ja siis siniste esindajana.

Põlissoomlased valisid 2017. aasta parteikongressil uueks esimeheks Jussi Halla-aho. Soini ei kandideerinud siis uuesti. Koalitsioonipartnerid kesk- ja koonderakond leidsid aga selle peale, et Halla-aho juhitavad Põlissoomlased ei kõlba enam valitsusse.

Lõpuks lõi osa Põlissoomlastest, Soini kaasa arvatud, erakonnast lahku ja asutas oma fraktsiooni ning hiljem erakonna. Selle nimeks võeti Sinine Tulevik (Sininen Tulevaisuus).

Siniste ministritel lubati ametisse jääda.

Soini karjäär poliitikuna on pikk. Põlissoomlaste eelkäija Soome Maaerakonnaga (Suomen Maaseudun puolue) liitus Soini 1979. aastal vaid 16-aastasena. Ta jõudis olla ka selle erakonna aseesimees.

Põlissoomlased asutati 1995. aastal SMP varemetele. Soini sai esimeheks 1997. aastal ja oli selles ametis 2017. aasta suveni.

Parlamenti valiti Soini esmakordselt 2003. aastal.

2009. aastal valiti Soini enim hääli kogunud poliitikuna Euroopa Parlamenti.

2011. aasta valimiste järel naasis Soini Eduskuntasse. Põlissoomlased said nendel valimistel suurvõidu ja Soini võttis selle kohta kasutusele sõna jytky (umbes „kõmakas”).