Eesti Vabariik on riik parlamendi tõeliselt suure rolliga maa poliitikaelus. Kui teie partei sai parlamenti, moodustate te koalitsiooni ja valitsuse. Põhimõte on täiesti selge: võitja saab kõik. Või mõnikord võtab ta endaga kaasa teekaaslased. Eelmisel korral moodustati koalitsioon eesotsas keskerakondlastega, selle sama parteiga, keda paljud nimetavad ekslikult „venemeelseks”,” märkis Venemaa Balti Uuringute Assotsiatsiooni president Meževitš.

„Jah, venelased hääletavad Keskerakonna poolt, aga miks? Kujutlege olukorda, kus teie ees on üks partei – avalikult natsistlik tõrvikurongkäikude ja pruunide särkidega, jutt käib konservatiivsest rahvaerakonnast (EKRE); teine on Reformierakond, EKRE liitlased, aga see on, ütleme nii, hästi haritud natsid frakkides,” lausus Meževitš.

Selles olukorras tuleb Eesti venelastel, ukrainlastel ja valgevenelastel Meževitši sõnul hääletada Keskerakonna poolt, sest kõik ülejäänud on veel hullemad. Vasakpoolseid erakondi Eestis Meževitši väitel ei ole ega ka mitte parteisid, mis orienteeruksid venekeelsele elanikkonnale.

„Vene küsimuse tähtis osa on haridus. Reformierakondlased peavad vajalikuks venekeelse hariduse tapmist väga kiiresti ja keskerakondlased leiavad, et seda tuleb teha aeglaselt. Ongi kogu erinevus,” ütles Meževitš.

„Mis puudutab vastastikuseid suhteid Venemaaga, siis siin on range konsensus, mida juhitakse Ameerika saatkonnast, ning siin loetakse sammu vasakule või sammu paremale pagemiseks. Sealjuures on ameeriklased nende kontrolli all oleva meedia kaudu juba vihjanud, et erakond EKRE tõenäoliselt isoleeritakse liigse natsismi tõttu, et mitte rikkuda Ameerika liitlase ja Euroopa Liidu riigis valitsuse moodustava partei mainet. Sealjuures erakonna EKRE ideoloogia võib võtta, aga erakonda ennast ei pea valitsusse võtma,” kuulutas Meževitš.