Sel nädalal Vietnamis kohtunud USA riigipea Donald Trump ja Põhja-Korea juht Kim Jong-un pole mitte ainult eri meelt selles, mida peaks tuumarajatiste ja sanktsioonidega tegema, vaid ka toitu puudutavates küsimustes, kirjutas täna uudisteagentuur AFP.

Trump eelistab läbiküpsetatud liha ja lihtsaimaid maitseid, Kim aga tooremat toidu ning gurmeed, paljastas meediale Hanois Metropole'i hotellis töötav tippkokk.

Austraallane Paul Smart jälgis tippkohtumise toidusedeli kokkupanekut ja sai seetõttu ka näha, kuidas töötavad Kimi erakokad. Mürgitamist kartev paariariigi juht on toidu suhtes pelglik ja eelistab usaldusväärsete käte alt tulnud roogasid.

Austraallasest tippkokk Paul Smart Hanoi hotelli restorani köögis.

Meeskond oli saanud Smarti sõnul karmid reeglid, kuidas liha valmistada. „Kim eelistas pooltoorest kuni väga toorest ja Trump hästi läbiküpsetatud veist," rääkis Smart AFP-le. Austraalia tippkoka sõnul näitab Kimi eelistus seda, et mees hindab kvaliteeti.

Kimi kahe koka kinnitusel - kelle mõlema nimi on samuti Kim - on Põhja-Korea juhil kallis maitse, ütles Smart. „Talle meeldib kaaviar, homaar, tõeline lukskaup. Ka meeldib foie gras, talle tõesti meeldub anduda toidu võludele."

Metropole'i köögis valmistasid mõlemad kokameeskonnad roogasid eraldi. Põhjakorealased tõid kõik vajalikud toiduained ise kaasa, muuhulgas ka steigid, mis reisisid sündmuspaika jahutatud metallkonteneris Kimi rongis.

Tegemist oli üsna kindlalt esimese korraga, mil mõni USA president Põhja-Korea veiseliha sööb, kuid kui mõni tavaline ameeriklane tahaks seda mekkida, ähvardaks teda Washingtoni kehtestatud sanktsioonide rikkumise oht.

Esimese päeva õhtusöögimenüüs oli marineeritud veiseliha koos korea vürtsika hapendatud kapsasalati kimchi'ga täidetud pirniga, kuid järgmise päeva lõunaks planeeritud hanemaksapasteet ja grillitud kala jäid ära, sest kohtumine nurjus ja lõppes enneaegselt.

Kimi luksuslikust menüüst hoolimata elab peaaegu pool põhjakorealastest nälja piiril ja riik on palunud ÜRO-lt toiduabi. Pyongyangis avab sellest hoolimata üha rohkem kohvikuid oma uksi ja restoranides saab tellida toitu lääne köögist kuni jaapani omani.