Ootamatu leetrite puhangu taga võib eri riikide puhul näha mitmeid põhjuseid, ent ÜRO Lastefondi (UNICEF) juhi Henrietta Fore sõnul on neist tõsiseim ja läbivaim üha laialdasemalt leviv valeinformatsioon vaktsiinide ja vaktsineerimise kohta, vahendab uudisteportaal BBC.

UNICEFi juht soovitas oma avalduses lapsevanematel hoiduda vaktsineerimisvastasest liikumisest, mis kogub populaarsust nii arenenud kui ka arenevates riikides, valmistades peavalu nii meditsiini- kui tervishoiutöötajatele.

Ühe näitena võib tuua Ukraina, kus leitakse leetrite puhangu põhjuseks olevat valeinformatsioon. UNICEFi juhi sõnul laastab leetrite puhang kõige enam just Lääne-Ukraina Lvivi piirkonda, millest sõda jääb kaugele, ent kus „negatiivne hoiak vaktsineerimisse ja varasem vaktsiinide puudujääk on vähendanud vaktsineeritavate hulka.“

Leetrite puhang kasvastas haigestunute hulka mullu Ukrainas uskumatu 35 000, Filipiinidel 13 000 ja Brasiilias 10 000 inimese võrra: haigestumisjuhtumite kasvust teatati veel rohkem kui üheksakümnest riigist üle maailma.

Tema sõnul on oht leetritesse nakatuda oluliselt suurem kui haigestuda ebolasse, tuberkuloosi või grippi, sest leetrite näol on tegemist väga nakkava haigusega. Tasub rõhutada, et haiguse vastu on ka väga raske võidelda, sest peale ennetava vaktsiini puudub spetsiifiline ravi.

Fore sõnul ei ole leetrite puhanguks mingit õigustust paikades, kus vaktsiin on kergesti kättesaadav. „Jah, peaaegu kõik need juhtumid on välditavad ja lapsed nakatuvad isegi kohtades, kus selleks ei ole ühtki vabandust,” ütles ta.

„Antud juhtumid ei ole aset leidnud üleöö. Just nagu tõsised puhangud, mida me näeme täna, hakkasid aset leidma 2018. aastal, on tänane tegevusetus katastroofiliste tagajärgedega lastele tulevikus,“ lisas Fore.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) teatas jaanuaris, et vaktsineerimisvastane liikumine või „umbusklikkus vaktsiinidesse” on üks peamisi ohte globaalsele tervisele Ebola ja HIV kõrval.

Venemaa käsi

USA Johns Hopkinsi Ülikooli teadlaste sõnul jõuab valdav osa vaktsiinidevastasest materjalist ingliskeelsesse inforuumi, sh sotsiaalvõrgustikesse nagu Facebook ja Twitter Venemaalt pärit libakontodelt.

Valdav osa ameeriklasi ja eurooplasi usub vaktsiinide ohutust ja efektiivsust, kuid Twitteri või Facebooki vaadates võib trollide ja libakontode aktiivsuse tõttu kohati jääda mulje, justkui see oleks teema, mille üle alles debateeritakse.