Sündmuste ahel tipnes tulistamisega Vantaas. Politsei teatel on taustal narkoäriga seotud majanduslikud erimeelsused, vahendab Ilta-Sanomat.

Vägivallakuriteod ilmnesid narkokuritegude uurimisega seoses.

„Motiiv on seotud GBL-iga, mida tuuakse Soome Eestist. Tegemist oli kahtlusaluste sõnul kättemaksuga, usaldus oli kaotatud,” ütles kriminaalkomissar Jukka Larkio.

GBL ehk gammabutürolaktoon on tehniline lahusti, mida kasutatakse ka narkootikumina.

Kahtlustatavate kuritegude ohver oli 31-aastane mees, kes on samuti eestlane. Sündmused said alguse eelmise aasta augustis, kui ta sai telefonikõne sõbralt, kes ütles, et kaks meest tahavad temaga kohtuda võlaasjade selgitamise pärast.

Kohtuti ohvri maja ees. Kohtumisele tulnud mehed alustasid kohe ohvri rusikate ja nuiataolise esemega peksmist.

Pärast kohtumist ilmus ohvri Facebooki ajajoonele tekst „R.I.P.”.

Peksmises kahtlustatavad kaks meest läksid pärast kohtumist Helsingi kesklinnas asuvasse hotelli, kes peatus 39-aastane eestlane. Soome võimud kuulasid kolme mehe juttu nende teadmata pealt.

Räägiti muu hulgas sellest, et peksmine ei olnud ohvrile „piisav sanktsioon”. Peamine kahtlusalune, 39-aastane mees, näitas teistele relva ja väljendas kavatsust ohvrit tulistada.

Mees helistas ohvrile ja pakkus kohtumist „asjade kokkuleppimiseks”. Kohtumine lepiti kokku Vantaasse Pyhtäänkorventiele, kus see samal õhtul toimuski.

Kokkuleppimise asemel alustas 39-aastane mees tulistamist. Politsei teatel tegi ta 5-8 lasku. Vahemaa oli 15-20 meetrit.

Ohvri elu võis päästa see, et tulejoonele jooksis naine, kes segas ohvri tabamist. Keegi haavata ei saanud.

Kaks ülejäänud kahtlusalust ootasid autos. Pärast tulistamist naasti hotelli. Relv visati teel aknast välja, aga hiljem öösel käidi seda tee äärest ära toomas.

Juhtumi eeluurimine on lõpule viidud ja täna anti materjal üle prokuratuurile.

Mehi kahtlustatakse mõrvakatses ja vägivallatsemises. Tulistamises kahtlustatav 39-aastane mees ja üks peksmises kahtlustatav, 31-aastane mees peeti novembris kinni.

Kolmas, 30-aastane mees peeti kinni ja viidi Soome veebruari alguses. Tema kohta oli välja antud Euroopa vahistamisorder.