Kombineerides näost-näkku ja veebiküsitlust kindlalt või tõenäoliselt valima minejate seas, oli 11 päeva enne valimisi lõppenud küsitluses suurima toetusega Keskerakond — seda 28 protsendi suuruse toetusega, vahendab ERRi uudisteportaal.

Kuid Keskerakonna edu Reformierakonna ees pole enam nii suur kui varasemates küsitlustes — suurimat opositsioonierakonda toetas 24 protsenti valijatest.

Kolmandal kohal on jätkuvalt Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 17 protsendi suuruse toetusega, mis jäi võrreldes jaanuaris tehtud omnibus-küsitlusega samaks.

Neljandal-viiendal kohal on sisuliselt võrdse toetusega Sotsiaaldemokraatlik erakond ja Isamaa, kusjuures mõlema erakonna toetus on valimiste eel ja konkreetsete kandidaatide nimedega küsitluses kasvanud: sotsiaaldemokraate toetas 11 ja Isamaad kümme protsenti, jaanuarikuises näost-näkku küsitluses oli sotside toetus seitse ja Isamaal kuus protsenti.

Mullu novembris kaheksa protsendi suuruse toetusega erakondade reitingutabelisse sisenenud Eesti 200 toetus on iga järgneva kuuga langenud ja viimases küsitluses langes see esmakordselt valimiskünnise alla, olles neli protsenti.

Künnise alla jääksid ka Rohelised kolme, Vabaerakond kahe ja Elurikkuse erakond ühe protsendi suuruse toetusega.

Kui varasemates küsitlustes on olnud vastajatel ees ainult erakondade nimed ehk uuringud on mõõtnud erakondade brändide populaarsust, siis sel korral olid vastajatel ees ka igas valimisringkonnas üles seatud kandidaatide nimed ehk tegu oli vastaja jaoks täpselt sama olukorraga, mis valimistel.

Teiseks, lisaks tavapärasele 1000 vastajaga näost-näkku küsitlusele viis küsitlusfirma paralleelselt läbi ka ligi 3700 vastajaga veebiküsitluse. 7. kuni 20. veebruarini läbi viidud uuringu koondtulemuses on näost-näkku küsitluse ja veebiküsitluse tulemustel võrdne osakaal.

Kivirähk: uuel tulijal ei ole ühiskondlikku vajadust, aga Eesti 200t ei tahaks maha kanda

Täna kell 11 ERRi uudisteportaalis värskeid uuringutulemusi tutvustanud sotsioloog Juhan Kivirähki sõnul on nelja protsendipunktiga Reformierakonda edestaval Keskerakonnal eelis, kuid teoreetiliselt on võimalik, et mõlema partei tulemused on veapiiri arvesse võttes võrdsed.

Samuti saates osalenud ERRi ajakirjanik Anvar Samost märkis, et kui eelmistel valimistel oleks teiste erakondade toetajatele mõjunud mobiliseerivalt info, et Keskerakond võib valimised võita ja Savisaar tuleb võimule, siis sel korral sellist mobiliseerivat efekti tõenäoliselt ei ole.

Samosti hinnangul on Keskerakonna ja Reformierakonna toetuse vahe vähenemine tingitud Reformierakonna tugevast kampaaniast. "Reformierakond on teinud päris kõvasti tööd, et oma potentsiaalseid valijaid kõnetada ja oma valijabaasi aktiveerida."

Isamaa toetuse kasvu põhjustena nimetas Kivirähk konkreetsete nimede väljatoomist, tugevat nimekirja ja kampaaniat. Ühtlasi tõi ta välja ka selle, et Isamaa sõnavõtud rändepakti ja Kohtla-Järve riigigümnaasiumi teemal on pannud piiri EKRE toetuse kasvamisele ning toonud partei juurde tagasi vanemaealised toetajad. "Isamaa on näidanud oma tavapärast rahvuslikku selgroogu."

Tugevat nimekirja nähti ka sotsiaaldemokraatide reitingu tõusu põhjusena.

Eesti 200 toetuse languse juures tõdeti, et kui alguses võttis partei hääli Reformierakonnalt ja sotsiaaldemokraatidelt, siis konkreetsete kandidaatide nimesid nähes eelistati kindlaid ja vanu nimesid.

Samost leidis, et inimesed tahavad anda oma hääle millegi poolt, mis on nendele tuttav. "Uuenduslikkust on piisavalt erakondade sees," ütles ta ja lisas, et meil on täiesti teistsugune Keskerakond Jüri Ratase juhtimisel ning ka Reformierakond ja Isamaa on juhivahetuse näol muutunud. Lisaks on muutusi toimunud ka sotside seas.

"Uuel tulijal ei ole ühiskondlikku vajadust, aga Eesti 200t ei tahaks maha kanda," lisas Kivirähk, kelle sõnutsi on parteil siiski lootust parlamenti pääseda.

Keskerakonna toetuse langust analüüsides märkis Samost, et partei on peaministrierakonnana hoidunud kaldumast ühtegi suunda. "Inimeste kaasaelamise huvi kipub kaduma. Tema toetajad ei leia selliseid tugevaid reljeefseid seisukohti, millega samastuda, ja ongi passiivsemad."

Saates osalenud tõdesid, et teledebattidel on suur kaal ja viimasel nädalal on erakondadel võimalik oma reitingut kasvatada.