64-aastane liidukantsler astus muu seas üles USA riigipea Donald Trumpi tütre Invaka ees, kaitstes kavatsusi ehitada uus gaasijuhtmetoru Venemaalt Saksamaale, mida viimase administratsioon kritiseerib, süüdistades muu seas sakslasi venelaste „vangi langemises“ seoses nende energiasõltuvusega Venemaast, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Merkel vastas julgeolekukonverentsil Nord Stream 2 vastastele, et isegi „kui kõlma sõja ajal… importisime me sisse suures mahus gaasi Venemaalt, ei saa ma aru, mis peaks olema tänapäeval asi nii palju hullem, et me ei võiks öelda: Venemaa jääb meie partneriks“.

„Kas me tahame muuta Venemaa sõltuvaks ainult Hiinast?“ küsis ta. „Kas see on Euroopa huvides? Minagi nii ei arva.“

Merkel leidis julgeolekukonverentsil veel, et Vladimir Putini juhitavat Vene Föderatsiooni oleks vale poliitiliselt eraldada. „Euroopa huvides ei saa juba puhtalt geostrateegiliselt olla kõikide suhete katkestamine Venemaaga,“ ütles ta.

Oma viimasel ametiajal liidukantslerina kutsus Merkel rahvusvahelist üldsust üles koostööle, öeldes, et meil tuleks ühiselt võidelda probleemidega alates Iraani tuumaleppe elushoidmisest võimaliku uue migratsioonikriisini.

Ta seadis ka kahtluse alla, kas Teherani vaoshoidmise seisukohalt oli ameeriklastel mõistlik lahkuda Iraani tuumaleppest ja vägedega Süüriast. „Ainus küsimus on, kuidas me saavutame oma vastastikuse eesmärgi... kas me teeme seda, tühistades meie kokkuleppe või hoopis kasutades väikest eelist, mis meil on (tuumaleppe näol)?“ küsis ta, märkides, et „see on taktikaline küsimus“.