Venemaa suuremad sideoperaatorid otsustasid selle kontrolli läbi viia „sõjale lähedastes” tingimustes üleriiklike õppuste kujul, vahendab väljaanne Ekonomitšeskaja Bezopasnost.

Seaduseelnõu nõuab, et kogu internetiliiklus Venemaa sees toimuks läbi järelevalveorgani Roskomnadzori heaks kiidetud liidespunkti. Selleks peavad mobiilioperaatorid ja internetiteenuse pakkujad paigaldama oma võrkudesse seadmed, mille abil saab Roskomnadzor liiklusvoogu sekkuda ja Venemaal keelatud leheküljed blokeerida.

Projekt nõuab ka Vene kasutajate omavahel vahetatavate andmete välismaale edastamise minimeerimist ning Venemaa interneti autonoomse töö võimaldamist, see tähendab muust maailmast äralõikamist.

Internetivabaduse eest võitleva Vene ühiskondliku organisatsiooni Roskomsvoboda juhi Artjom Kozljuki sõnul viivad sellised algatused ülemaailmse Vene tsensuuritulemüüri tekkimiseni, nagu see toimib juba Hiinas.

Kremlis oodatult toetatakse seaduseelnõu, sest see „aitab kaasa presidendi korralduse täitmisele Vene interneti kindla töö tagamiseks”, et viia ellu programm „Digitaalmajandus”. Ka valitsus on algatuse üldiselt heaks kiitnud, aga teatud tingimustega: esiteks, selle realiseerimiseks on vaja ette näha eelarveraha ja teiseks, seaduses tuleb täpselt kindlaks määrata, mis täpselt on julgeolekuoht ja millistel juhtudel võib toimuda võrgu tsentraliseeritud juhtimine.

Kiitvate arvamustega ühinesid ka Vene internetihiiud Yandex ja Mail.ru Group. Viimase tehniline direktor ütles, et seadus lubaks internetifirmadel tunda end rahulikumalt, ning Yandexi võrguinfrastruktuuri arenduse direktor Aleksei Sokolov teatas, et interneti Vene segmendi kaitsmine on õigeaegne.