See järgnes Itaalia asepeaministri Luigi Di Maio kohtumisele Prantsuse kollaste vestide liikumise esindajatega teisipäeval Pariisi lähedal, vahendab BBC News.

Prantsusmaa hoiatas, et Di Maio ei sekkuks riigi sisepoliitikasse.

Di Maio postitas Twitterisse foto koos kollaste vestide juhi Christophe Chalençoni ja kollaste vestide kandidaatidega Euroopa Parlamendi valimistel.

„Mitu kuud on Prantsusmaa olnud korduvate süüdistuste, alusetute rünnakute ja veidrate väidete objektiks,” teatas Prantsusmaa välisministeerium eile. „Kõige hiljutisemad sekkumised kujutavad endast täiendavat ja vastuvõetamatut provokatsiooni. Need rikuvad austust, mis on tänu võlgu riigi demokraatlikele valikutele, mis on sõber ja liitlane. Mitte nõustuda on üks asi, kasutada suhteid ära valimiseesmärkidel on teine asi.”

Itaalia teine asepeaminister Matteo Salvini ütles hiljem, et talle meeldiks pidada läbirääkimisi Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.

Suhete taaskäivitamiseks peaks Prantsusmaa aga Salvini sõnul tegelema fundamentaalsete küsimustega. Salvini kutsus Pariisi andma üle Itaalias tagaotsitavad vasakpoolsed võitlejad ja lõpetama migrantide tagasisaatmise. Veel kaebas Salvini Prantsusmaa palju aega võtva piirikontrolli üle, mis tekitab ummikuid piiril.

Di Maio kaitses oma otsust meeleavaldajatega kohtuda ning nimetas prantsuse rahvast sõpradeks ja liitlasteks.

„President Macron on mitmel korral rünnanud Itaalia valitsust poliitilistel põhjustel, pidades silmas Euroopa valimisi. See ei ole mõjutanud sõprustunnet, mis seob meie kaht maad, ega tee seda kunagi,” ütles Di Maio.

Itaalia peaminister Giuseppe Conte ütles, et loodab, et olukord lahendatakse viivitamatult.

„Itaalia ja Prantsusmaa suhete juured on ajaloos ja mingid sündmused ei saa neid kahtluse alla seada,” ütles Conte.

Salvini ründas eelmisel kuul otseselt isiklikult Macroni, öeldes, et loodab, et Prantsuse rahvas saab varsti võimaluse vabastada end kohutavast presidendist.