USA riiklik ilmateenistus nimetas põhjast saabuvat külma „üheks külmemaks arktilise õhumassi sissetungiks, mida mäletatakse”. Väga ohtlik tuulekülm levib USA idapoolsesse kahte kolmandikku ning on laialdaselt oodata rekordmadalaid temperatuure, mis Kesk-Läänes ulatuvad 30 ja enama kraadini alla nulli, vahendab NBC News.

Chicago O’Hare’i rahvusvahelisel lennuväljal on ennetavalt ära jäetud ligi tuhat saabuvat ja lahkuvat lendu. Linna teisel suuremal, Midway rahvusvahelisel lennuväljal jäeti ette ära üle 320 lennu.

Raudteefirma Amtrak teatas, et kõik reisirongide reisid väljumise ja saabumisega Chicagos on täna ära jäetud.

Fahrenheiti nullist ehk Celsiuse -17 kraadist madalamaid temperatuure on ennustajate sõnul täna oodata territooriumil, kus elab kuni 75 miljonit ameeriklast. Kolmapäeva õhtuks on Celsiuse järgi miinuskraade kogenud 85 protsenti USA mandriosa territooriumist ja 230 miljonit ameeriklast.

Minnesota osariigis Rochesteris on oodata -35 kraadi, Milwaukees -33 ja Des Moines’is -29 kraadi.

„Ajalooline külm, enneolematu külm, need on omadussõnad, mida võib selle kohta kasutada,” ütles NBC Newsi meteoroloog Kathryn Prociv.

USA postiteenistus teatas, et katkestab posti kojutoomise täna Minnesotas, Wisconsini lääneosas, Iowas ja Illinoisi lääneosas.

Kentucky kuberner Matt Bevin kurtis aga, et inimesed on pehmekesed. Bevin ütles intervjuus Louisville’i raadiojaamale WHAS, et ei ole rahul, et paljudes kohtades on täna koolitunnid ära jäetud.

„Nüüd jätame me kooli ära külma pärast,” ütles Bevin saatejuht Terry Meinersile. „Tähendab, sellega koos ei ole jääd ega lund. Mis Ameerikaga toimub? Me muutume pehmeks, Terry. Me muutume pehmeks.”

Bevini sõnul saadetakse Ameerikas mitmel rindel noortele sõnum, et kui elu on raske, võib kuhugi sooja kohta looteasendisse kerra tõmmata ja oodata, kuni ei ole enam raske.