Esmapilgul pisut krüptilise sõnumiga plakatil on täpsemal vaatlusel teksti “Saagu valgus” ja kolme erinevast parteist pärit poliitiku taustal interneti valguskaablid, mis tõid tähelepanelikumale poliitika jälgijale selguse, et poliitikud reklaamivad oma ühist tööd.

Nimelt on need kolm poliitikut aastaid tegelenud sellega, et kiire internetiühendus suurlinnadest kaugemale jõuaks. Ja seda valguskaabli vahendusel, mille abil on võimalik vaskkaabliga võrreldes kordades kiiremat internetiühendust pakkuda. “See on tegevus, mida oleme aastaid riigikogus ajanud ja millega on ka tulemus saavutatud. Eesmärk oli näidata, et saame ka üle erakondade asju teha ning nii peabki tegema,” ütles Tanel Talve Delfile.

“Ei saa ainult üksteisele kaikad kodarasse visates edasi minna. Ma arvan, et see on väga äge asi, et me suudame ka valimiseelsel ajal ühe plakati peal olla,” märkis Talve ja lisas, et koostöö muudab kõigi elu paremaks.

Talve on kindel, et kui nad poleks Savisaare ja Metsojaga kolmekesi koos “viimase miili” algatusega tegutsenud, oleks paljud kohad pidanud kiire interneti ühenduse lootuse maha matma.

“Täna oleme seisus, kus Elektrilevi on lubanud üle 200 000 aadressi ära teha. Lisaks veel siis teised sidevõrgu ehitajad. Me oleme väga kõva asja käima lükanud. Loomulikult tulebki edasi tegutseda selle nimel, et see pooleli ei jääks,” viitas Talve ka edaspidisele koostööle.

Ta tõdes, et mõne koha peal on riigikogu saadikute käed lühikeseks jäänud. “Oleks ise tahtnud sujuvamalt, arusaadavamalt ja rohkem selgitavamalt."

Talve meenutas, et 2015. aastal, kui nad teemaga alustasid, öeldi talle isiklikult, et ta ei ole päris normaalne, idee pole võimalik ja maainimestele pole üldse kiiret internetti vaja.

Täna vaid pool päeva Lasnamäel väljas olnud plakat jääb Talve sõnutsi viimaseks selletaoliseks. “Me kasutasime ühe võimaluse ära. See oli meil juba varem mõtteis. Ma ei usu, et veel midagi sellist teeme, ei ole mõtet niipalju raha raisata. Kui ollakse tähele pandud varasemat tööd, siis küllap saame ka hääled uuesti kokku ja lubatakse oma tööd jätkata. Kui ei ole siiani rahul oldud, siis mis seal ikka, ju nii peab siis olema.

“Viimase miili” internetiühendus

Möödunud aasta 28. novembril sõlmis tehnilise järelevalve amet (TJA) lepingu Elektrilevi OÜ-ga, kes tegi parima pakkumuse “viimase miili” internetiühenduste loomiseks.

Avaliku konkursi eesmärk oli leida ettevõte, kes hakkab riigi toetusel rajama kiireid internetiühendusi nendesse kodudesse, kus praegu teenus puudub või ei ole piisavalt kvaliteetne ning kuhu Eesti sideoperaatorid ei plaani investeerida lähema viie aasta jooksul.

Riikliku toetuse kogusuurus on 20 miljonit eurot viieks aastaks, millele lisandub ettevõtte omafinantseering. Koos riikliku toetusega investeerib ettevõte viie aasta jooksul võrgu arendamisesse 100 miljonit eurot.

Vastavalt konkursile esitatud pakkumusele ja sõlmitud lepingule ehitab Elektrilevi riigi toetuse kaasabil järgneva viie aasta jooksul kiire internetiühenduse vähemalt 40 016 kinnistule, ettevõtte enda ambitsioon on aga veel suurem — ettevõtte hinnangul jõuab kiire internet nende abiga vähemalt 200 000 koduni.