Eelmisel nädalal ütles May, et keskendub parteiülestele läbirääkimistele, et Brexiti-kokkuleppele parlamendis heakskiit saada. BBC teatel püüab ta aga nüüd saada heakskiitu oma erakonnalt konservatiividelt ja valitsust toetavalt DUP-lt, sest opositsiooniliste leiboristide toetuse saamine on ebatõenäoline.

Downing Street kinnitas samas, et parteiülesed läbirääkimised jätkuvad.

May viis eile läbi valitsuse konverentskõne. BBC teatel tahab ta näidata Euroopa Liidule, et parlamendiliikmed võivad toetada kokkulepet ilma Iiri varuvariandita, lootes sellega kallutada Brüsselit oma seisukohti pehmendama.

Iiri varuvariant on lahkumiskokkuleppe „kindlustuspoliitika”, mis on mõeldud tagama, et Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahele ei tekiks pärast Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumist niinimatatud kõva piiri.

May kokkuleppe järgi hakkab Iiri varuplaan kehtima siis, kui Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vahel ei ole üleminekuaja lõpuks kaubanduskokkulepet ega muud kokkulepet. Põhja-Iirimaal jääks kehtima mõned Euroopa Liidu siseturureeglid. See sisaldab ka ajutist ühtset tolliterritooriumi, mis sisuliselt jätab kogu Ühendkuningriigi Euroopa Liidu tolliliitu, kui Euroopa Liit ja Ühendkuningriik ei otsusta, et see ei ole enam vajalik.

Paljude konservatiivide ja DUP jaoks on see aga suur probleem. Varuplaani eemaldamine või muutmine võib anda Mayle piisava toetuse konservatiivide ja DUP poolt, et lahkumiskokkulepe läbi suruda.