Kui mullu teatati laste seksuaalsest kuritarvitamisest Soomes 1400 korral, siis 2017. aastal 1188 korral. Avalduste arv kasvas seega 18 protsenti, vahendab Yle Uutiset.

Soome politsei statistikas on seksuaalse kuritarvitamise all loetletud avaldused seksuaalse kuritarvitamise ja selle üritamise, raske kuritarvitamise ja selle üritamise, lapse vastu suunatud kõlvatuse ja raske kõlvatuse kohta.

Kõige rohkem lisandus teateid lapse raske seksuaalse kuritarvitamise kohta. Neid juhtumeid oli 394 ja kasv eelmise aastaga võrreldes oli 35 protsenti.

Politseiinspektor Pekka Heikkineni sõnul oli välismaalaste osakaal kõigis teadaolevates seksuaalkuritegudes mullu 25,3 protsenti ja laste seksuaalse kuritarvitamise juhtumites 19,2 protsenti.

Heikkineni sõnul on seksuaalkuritegudes kahtlustatavate nimekirjas välismaa päritolu isikud statistiliselt üleesindatud ja teatud riikide esindajad on arvuliselt kõige rohkem esil.

Iraak, Afganistan ja Eesti eristuvad kodakondsustest,” ütles Heikkinen.

Statistika tegemine ei ole Heikkineni sõnul just lihtne, sest kodakondsused võivad muutuda ja kahtlusalused võivad välismaa taustast hoolimata olla Soome kodanikud. Heikkinen tuletab meelde, et välismaa taustaga elanikkonnast on iraaklasi, afganistanlasi ja eestlasi märkimisväärselt palju.

Soome politseile teatati eelmisel aastal 1384 vägistamisest või suguühtesse sundimisest. See arv on alates 2015. aastast, kui teateid oli umbes tuhat, pidevalt kasvanud.