India teaduskongressi päevakorras on hinduistlikul mütoloogial ja religioonil põhinevad teooriad üha suuremat rolli mängima hakanud, vahendab BBC News.

Tõsiteadlaste sõnul olid aga selleaastasel kogunemisel tehtud avaldused veelgi hämmastavamad kui tavaliselt.

Lõuna-India Andhra ülikooli asekantsler G Nageshwar Rao tsiteeris vana hinduistlikku teksti tõendina selle kohta, et tüvirakkude uuringud avastati Indias tuhandeid aastaid tagasi. Veel kuulutas Rao, et deemonkuningal religioosses eeposes „Rāmājana” oli 24 tüüpi õhusõidukeid ja maandumisradade võrgustik tänapäeva Sri Lankal.

Tamil Nadu osariigi ühe ülikooli teadlane, dr KJ Krishnan ütles, et nii Newton kui ka Einstein eksisid ning gravitatsioonilained tuleks ümber nimetada „Narendra Modi laineteks”. Teadete kohaselt teatas Krishnan, et Newton ei mõistnud gravitatsioonilisi tõukejõude ja Einsteini teooriad on eksitavad.

India teaduskongressi assotsiatsioon väljendas tõsist muret. „Me ei kirjuta nende vaadetele alla ja distantseerime end nende kommentaaridest. See on kahetsusväärne,” teatas assotsiatsiooni peasekretär Premendu P Mathur. „On tõsine mure selliste väljaütlemiste pärast vastutustundlike inimeste poolt.”

India haridusvaldkonna nooremminister Satyapal Singh lausus eelmisel aastal inseneriauhindade üleandmise tseremoonial, et lennukeid mainiti esimest korda maailma ajaloos sellessamas eeposes „Rāmājana”. Singh lisas, et esimese töötava lennuki leiutas indialane Shivakar Babuji Talpade kaheksa aastat enne vendi Wrighte.

2014. aastal rääkis India peaminister Modi arstide ja teiste meditsiinitöötajate kogunemisel ühes Mumbai haiglas, et lugu hindu jumalast Ganeshast, kellel on elevandi pea inimkeha küljes, näitab, et iidses Indias eksisteeris kosmeetiline kirurgia.

Rajasthani osariigi haridusminister ütles 2017. aasta jaanuaris, et on oluline mõista lehma teaduslikku tähtsust, sest tegemist on ainsa loomaga maailmas, kes hingab nii sisse kui ka välja hapnikku.