Soomes on teisipäeval ja kolmapäeval ilmaolud muutumas keeruliseks, vahendab Ilta-Sanomat. Läänest läheneva madalrõhkkkonna mõjul võivad Soome meteoroloogide sõnul avamerel tekkida väikesed orkaanid. Tuul võib nendes kohtades ulguda kuni 32 m/s.

Tormil on aga ka harvaesinevad mõjud ning Soome meteoroloogiainstituudi prognoosi kohaselt hakkab Botnia lahes teisipäeva hommikust vesi alanema ja seda sisuliselt kaks meetrit päevas. Arvatavalt langeb veetase nii kaks päeva.

Soome meteoroloogi Anja Häkkineni sõnul ei ole selline nähtus just tavapärane. "Jah, seda esineb harva," kinnitas ta Soome ajalehele.

Ta selgitas fenomeni kommenteerides, et lõunast tuleva vee ja madalrõhkkonna kokkupuutel pöörduvad õhuvoolud põhja ning merevesi liigub teise suunda. Kuna Häkkinen ei ole sellise fenomeni ekspert, ei osanud ta öelda, et kui ohtlik selline langus olla võib. "Muidugi, kui merevee tase langeb, siis kivid on veepinnale lähemal. Meresõitjaid on hoiatatud," lisas ta.

Mõõn on kõige suurem kolmapäeval Ålandi saarte kandis. Keskmine tuulekiirus rannikualadel on siis 21 m/s, kuid tuuleiilid puhuvad kindlasti ka sisemaal.

Ka Eesti ilmateenistus on hoiatanud täna öösel halvenete ilmaolude eest. Ilm muutub lähiajal suisa tundidega, seisab ilmateenistuse prognoosis.

Aastavahetusel laieneb üle Läänemere ümbruse Atlandilt pärit äge madalrõhkkond, mille sadu katab kiiresti kogu Eesti. Saartel sajab lörtsi ja vihma, mandril tuleb lund ja lörtsi ning tuiskab. Edela- ja lõunatuul paisub puhanguti 15, rannikul 21 m/s. Õhutemperatuur tõuseb ja uue aasta hommikuks läheb ilm mandri läänetiivas ja päeva peale ka Ida-Eestis sulale. Sadu muutub vesisemaks, mis teed väga libedaks teeb. Tuul keskpäeva paiku veidi nõrgeneb, kuid üürikeseks.

2.jaanuari öösel jõuab madalrõhkkond Soomest Eesti kohale, lisandub lörtsi ja vihma ja temperatuur on valdavalt üle 0°C. Tuul on sisemaal nõrk, kuid saartel ja läänerannikul algab kiire loode – ja põhjatuule tugevnemine. Hommikuks tõuseb tuul 20, puhanguti 30 m/s. Päeval suundub madalrõhkkond üle Eesti, järk-järgult pöördub tuul kõikjal põhja, on rannikul tormine ning tugevneb sisemaal puhanguti 20 m/s ning seda eelkõige õhtupoolsel ajal. Laialdaselt võib puid ja suuremaid oksi murduda. Jätkub jõuline külma sissetung ja õhutemperatuur langeb päeva jooksul alla 0°C. Märjad teepinnad külmuvad kiiresti! Lisaks raskendavad sõidutingimusi lumehood ja tuisk.

3.jaanuari öö on ikka tormise põhjatuulega ja alles päeva peale annab tuul järele ning kaugeneva madalrõhkkonna järel jääb sajuhooge harvemaks.