Peskovi sõnul ei ole alust väidetel, justkui sooviks Venemaa Valgevenet endaga liita ehk annekteerida.

„Jah, muidugi ei ole siinkohal juttu liitumisest vms, aga pigem liikumisest üksteise suunas: see ei ole ühesuunaline liikumine,“ vahendas uudisteagentuur Interfax Peskovi sõnu pärast teadet riikidevahelise kiireneva integratsiooni haldamisega tegelema hakkava töörühma moodustamist.

Tema sõnul on see kooskõlas 1999. aasta lepinguga Venemaa ja Valgevene Liitriigi loomise kohta.

Toonane riigipea Boriss Jeltsin allkirjastas siis koos Lukašenkaga lepingu, mis sätestab riikidevahelise integreerumise, sh ühiste võimuorganite nagu valitsuse, seadusandliku kogu ja riiginõukogu loomise, seadusandluse ühtlustamise ning ühisele eelarvele ja valuutale üleminemise.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev teatas laupäeval kavatsusest hakata Valgevene riigiga senisest kiiremini ja kõikidel tasanditel integreeruma, süvendades hirme, et venelased võivad püüda oma naaberriiki alla neelata. Ühtlasi moodustati peaminister Medvedevi korraldusel töörühm, millele anti ülesandeks asuda kiirintergreerimisega tegelema.

Valgevene president Aleksandr Lukašenka ütles selle kuu algul pressikonverentsil Venemaal: „Ma võin lugeda ridade vahelt ja saan teie vihjetest aru. Te peaksite selle lihtsalt ise valjusti välja ütlema: hävitage oma riik ja saage Venemaa osaks.“

Alles mõne kuu eest lükkas Valgevene riik eesotsas Lukašenkaga tagasi Venemaa taotluse õhujõudude baasi rajamiseks Valgevenesse ja seeläbi ka veelgi tihedama sõjalise koostöö.