Ametnike sõnul, kellega telekanalil CNN õnnestus rääkida nende anonüümsust austades, selgitas president Erdoğan Trumpile, kui probleemne on USA kohalolek Lähis-Ida aladel Iraagist Süüriani, suutes sellega Ameerika presidenti ärritada.

„Okei, see kõik on sinu. Meile aitab,“ vastas Trump selle peale allikate sõnul.

Teadaolevalt leidis vestlus telefoni teel aset 14. detsembril. Juba vähem kui nädal hiljem teatas Trump, et arvestades terroriorganisatsiooni Islamiriik põlu alla saatmist, on Ameerika vägedel aeg Süüriast lahkuda.

Ametnikud andsid Trumpile toona ette selge kava, kuidas vestlus Erdoğaniga võiks kulgeda ja mida tal tuleks öelda või kui palju lubada. Trump, kes pidi pakkuma Ankarale oma rolli eest „midagi väikest“, sai Erdoğanilt kurjustada: „Miks te ikka veel seal olete?“ küsis ta allikate sõnul, väites, et terrorirühmitust ei eksisteeri enam.

Vestlusesse sekkus Trumpi palvel seejärel riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, kes kordas ameeriklaste senist positsiooni, et enne olukorra normaliseerumist piirkonnast vägedega ei lahkuta. Trump aga asus vaidluses ootamatult Erdoğani poolele ja andis oma julgeolekunõunikule korralduse hakata viivitamatult sõdurite kojutoomisega tegelema.

Erdoğan andis Trumpile allikate sõnul oma sõna, et ta hoolitseb pühasõdalaste mahasurumise eest, mida president kinnitas ka ise oma Twitteri kontol: „Türgi president @RT Erdogan lubas mulle kindlalt, et ta tegeleb Süüriast kõikide ISIL-i riismete väljajuurimisega.“