Ajutine rahu sõlmiti pärast riigipeade tähelepanuväärset lõunat G20 tippkohtumisel. Trump ja Xi olid nõus peatama uute tariifide kehtestamise ja intensiivistama kaubandusläbirääkimisi, ütles välisminister Wang Yi ajakirjanikele kohtumise järel Buenos Aireses.

„Mõlemad pooled usuvad, et kahe riigipea vahel sõlmitud põhimõtteline kokkulepe on suutnud efektiivselt ära hoida riikidevaheliste majanduslike vastuolude edasise süvenemise,“ ütles ta.

Valge Maja kirjeldas seda kui „väga edukat kohtumist“, märkides, et USA jätab ära tariifide tõstmise 10 protsendilt 25-le 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele, nagu kavandati 1. jaanuarist.

Vastutasuks tahab Trump, et Hiina alustaks otsekohe läbirääkimisi oma kaubanduspraktikate üle, sh intellektuaalvara varguse, kübervarguse ning mittetariifsete tõkete teemal.

90 päeva on osapooltel aega, et minna struktuurireformiga edasi, vastasel juhul tuleb ameeriklastel tariife tõsta, ütles Valge Maja pressiesindaja Sarah Huckabee Sanders avalduses. Ta märkis, et Hiina lubas ka hakata ostma rohkem põllumajandus- ja tööstuskaupu, et vähendada kaubanduslikku tasakaalustamatust USA-ga.

Investorid on pingsalt oodanud taolist progressi, avaldades lootust, et sel teel suudetakse ära hoida juba niigi kulukas kaubandustüli, mis võib päädida uue ja suuremahulise külma sõjaga.

Ööl vastu tänast toimunud õhtusöök oli Trumpi ja Xi esimene näost-näkku kohtumine rohkem kui aasta jooksul, mil Trump otsustas lüüa Hiinast imporditavaid kaupu tariifidega, et sundida seda loobuma senisest kaubandustavadest, mis tema meelest ei ole õiglased.