Soome väljendas muret navigatsioonisüsteemi segamise ja selle muu hulgas tsiviillennuliiklust ohustava mõju üle. Soome välisministeeriumi teate järgi eeldatakse Venemaalt lisainformatsiooni ja vastutustundlikku tegutsemist, vahendab Yle Uutiset.

Soome välisministeeriumi julgeolekupoliitika ja kriisihaldamise üksuse juht Sari Rautio ütles, et teemat arutati. Leiti, et lennuliikluse ohutus huvitab mõlemaid osapooli.

Mingis konkreetses tegevuses lisaks lisainformatsiooni palumisele siiski veel kokku ei lepitud.

Soome välisministeeriumi teatel lähtus NATO suurõppuse Trident Juncture ajal toimunud GPS-i signaali segamine Venemaalt. Välisministeerium teatas eelmisel nädalal, et andis raporti selle kohta üle parlamendi väliskomisjonile.

Norra kaitseministeeriumi teatel tulid segamissignaalid Koola poolsaarelt. Nii Norra kui ka Soome lennundusametkonnad hoiatasid lennukeid GPS-navigatsiooni häirete kohta Lapimaal ja Norra Finnmarki maakonnas.

Venemaa on varem GPS-i signaali tahtlikku segamist eitanud. Kuidas Venemaa suursaadik nüüd asjasse suhtus, ei tahtnud Rautio kommenteerida. Rautio sõnul oli tegemist igapäevase diplomaatilise suhtlusega ja vesteldi sõbralikus toonis.