Sanders tegi kolmapäeva õhtul avalduse, milles teatas, et Valge Maja võttis Acostalt niinimetatud „hard pass’i”, mis annab ajakirjanikele kiire sissepääsuloa Valge Maja territooriumile, vahendab CNN.

Sanders süüdistas oma avalduses Acostat „käe külge panemises” Valge Maja töötajale, kes püüdis talt agressiivselt mikrofoni ära võtta, kui Acosta küsis president Donald Trumpilt viimasele ebameeldivaid küsimusi.

Hiljem samal õhtul ütles Sanders Twitteris, et Valge Maja jääb oma otsuse juurde, sest „me ei tolereeri sobimatut käitumist, mis on selgelt dokumenteeritud selles videos”.

Video, millele Sanders viitas ja mis oli tema säutsu lisatud, ei tulnud aga otse mõnest pressikonverentsil kohal olnud paljudest kaameratest. Selle asemel näib see pärinevat vandenõuteooriate ja vaenuliku sisu poolest tuntud meediaorganisatsiooni InfoWars toimetajalt Paul Joseph Watsonilt. Enamik suuri sotsiaalmeediaplatvorme on InfoWarsi keelanud.

Video ei näita väidetavalt toimunut täpselt: Acosta käsi liigub selles allapoole Valge Maja töötaja suunas kiiremini, kui tegelikkuses.

Pole selge, kus Sanders seda videot algselt nägi või kust ta selle võttis. Kui Sandersilt eile video kohta küsiti, ütles ta: „Küsimus on, kas reporteril oli kontakt või mitte? See video on selge, tal oli. Me jääme oma avalduse juurde.”

Watson eitas Twitteris kategooriliselt video manipuleerimist tahtlikult eksitavalt. Watsoni sõnul ta ainult suurendas Acosta käe ümbrust.

Siiski ütles Watson, et tema postitatud video alus ei olnud originaalsalvestus ega isegi mõne televõrgu video. Selle asemel laadis Watson enese sõnul alla GIF-i, toimetas seda ja pani videona üles.

On võimalik, et kogu selle töö käigus võis tekkida erinevus Sandersi jagatud video ja pressikonverentsi originaalvideote vahel.

Sellele vaatamata jagas Valge Maja pressisekretär oma ametlikul Twitteri kontol eksitavat videot, et õigustada ajakirjaniku karistamist, ja tekitas debati, millist videot peaks uskuma. See paneb inimesi, kes jälgivad internetis levivat desinformatsiooni ja uusi tehnoloogiaid, mis võimaldavad nähtamatult muuta videoid, et luua mulje, et inimesed on öelnud või teinud midagi, mida nad ei teinud, väga muretsema.

Tõsiasi, et USA presidendi pressiesindaja jagas Twitteris eksitavat videot ja siis jäi sellele kindlaks, rõhutas võimalike infosõdade ohtu ja ulatuslikke mõjusid.

„Visuaalsete ajakirjanikena teame me, et piltide manipuleerimine on tõe manipuleerimine. See on pettus, ohtlik ja ebaeetiline. Manipuleeritud piltide teadlik jagamine on sama problemaatiline, eriti kui neid jagav isik on meie maa kõrgeima ameti esindaja suure mõjuga avalikule arvamusele,” kommenteeris eile Valge Maja Uudistefotograafide Assotsiatsiooni president Whitney Shefte.