Valge Maja pressisekretär Sarah Sanders teatas oma avalduses, et Acostalt võetakse ära niinimetatud „hard pass”, mis annab talle ligipääsu Valge Maja territooriumile, vahendab CNN.

CNN teatas, et Acostal on televõrgu täielik toetus.

CNN-i sõnul võeti Acostalt ligipääs kättemaksuks väljakutsuvate küsimuste eest pressikonverentsil. „Seletuseks pressisekretär Sarah Sanders valetas. Ta esitas valesüüdistusi ja viitas intsidendile, mida ei ole juhtunud. See pretsedenditu otsus on ohuks meie demokraatiale ja riik väärib paremat. Jim Acostal on meie täielik toetus,” teatas CNN.

Valge Maja korrespondentide assotsiatsioon (WHCA) tegi samuti avalduse ja nimetas Acostalt ligipääsu äravõtmist vastuvõetamatuks.

Acosta on olnud Trumpi tegevust kajastades üks agressiivsemaid reportereid, mis on toonud talle hulgaliselt fänne, aga ka tohutult kriitikuid.

Sotsiaalmeedias tänasid paljud Acostat selle eest, et ta püüdis eilsel pressikonverentsil Trumpi tema sõnade ja tegude eest vastutusele võtta. Trumpi-meelne meedia süüdistas aga Acostat temalt mikrofoni ära võtta püüdnud Valge Maja abi väärkohtlemises.

Seda kordas oma avalduses ka Sanders. „President Trump usub vabasse pressi ning ootab ja tervitab karme küsimusi talle ja tema administratsioonile,” ütles Sanders. „Me ei tolereeri aga kunagi seda, et reporter paneb käed külge noorele naisele, kes püüab lihtsalt teha oma tööd Valge Maja internina. See käitumine on täiesti vastuvõetamatu.”

CNN-i produtsent Allie Malloy vastas Sandersile Twitteris: „See on täielik vale. Naine haaras korduvalt Jimi käest. Mees naist ei puudutanud. Tegelikult ütleb Acosta talle ühel hetkel viisakalt „vabandust, proua”, kui naine teda käest tirib.”

Pressikonverentsil sarjas Trump taas meediat, nimetas reportereid jämedateks küsimuste küsimise eest ja esitas alusetuid väiteid poliitiliste arvamusküsitluste kohta.

„Selline vaenulik meedia. See on nii kurb,” ütles Trump.

Kõige vihasem sõnavahetus tekkis Trumpil Acostaga.

Acosta oli üks esimesi küsijaid. „Aitäh, härra president,” ütles Acosta. „Ma tahan esitada teile väljakutse avalduste kohta, mida te tegite kampaania lõpuosas.”

„Läheb lahti,” lausus Trump selle peale.

Acosta tõstatas USA piiri poole suunduvate Kesk-Ameerika migrantide ja neile viidanud Trumpi rassistliku reklaami teema.

„Nagu te teate, härra president, ei ole see karavan sissetung,” ütles Acosta. „See on grupp migrante, mis liigub Kesk-Ameerikast USA piiri suunas...”

„Aitäh teile selle ütlemise eest, ma hindan seda,” vastas Trump sarkastiliselt.

„Miks te seda nii iseloomustasite?” küsis Acosta.

„Sest ma pean seda sissetungiks. Teil ja minul on erinev arvamus,” ütles Trump.

„Aga kas te arvate, et te demoniseerisite migrante?” jätkas Acosta.

„Ei, üldse mitte. Ma tahan, et nad riiki tuleksid. Aga nad peavad sisenema seaduslikult.” sõnas Trump.

Acosta viitas eksitavale reklaamile ja ütles: „Nad on sadade miilide kaugusel. Nad on sadade ja sadade miilide kaugusel. See ei ole sissetung.”

„Teate mis? Ma arvan, et te peaksite, ausalt, ma arvan, et te peaksite laskma minul riigiga tegelda. Teie tegelge CNN-iga. Ja kui te teeksite seda hästi, oleksid teie reitingud palju paremad,” ütles Trump.

Kui Acosta püüdis järgmise küsimuse küsida, ütles Trump: „Okei, aitab.”

Kohale kiirustas Valge Maja personali liige, et haarata Acostalt mikrofon.

„Kui ma võin küsida veel ühe küsimuse, kas te muretsete...” Acosta püüdis viidata sellele, et teised reporterid olid küsinud mitu küsimust.

„Aitab,” ütles Trump.

Valge Maja töötaja püüdis Acostalt mikrofoni ära võtta, aga ta ei andnud.

„Vabandust, proua,” ütles Acosta naisele, kes vaatas Trumpi poole ja lahkus siis kaamera vaateväljast.

„Peter, laske käia,” ütles Trump NBC korrespondendile Peter Alexanderile, kes ootas oma järjekorda.

„Kui ma võin küsida Venemaa-juurdluse kohta. Kas te muretsete, et teile võib tulla süüdistusi...” püüdis Acosta küsida.

„Ma ei muretse millegi pärast Venemaa-juurdluse juures, sest see on pettus,” ütles Trump. „Aitab, pange mikrofon ära.”

Trump taganes hetkeks kõnepuldi juurest, andes märku, et on lõpetanud, ning Acosta küsis sama küsimust üha uuesti ja andis siis mikrofoni ära.

Kui Alexander hakkas oma küsimust küsima, lausus Trump: „Ma ütlen teile midagi, CNN-il peaks olema enda pärast häbi, et teie nende heaks töötate.” Trump osutas Acostale: „Te olete jäme, kohutav inimene. Te ei tohiks CNN-i heaks töötada.”

Seejärel pöördus Trump Alexanderi poole ja ütles: „Laske käia.” Aga pöördus taas Acosta poole: „Te olete väga jäme inimene, viis, kuidas te kohtlete Sarah Huckabee Sandersit, on kohutav. Viis, kuidas te kohtlete teisi inimesi, on kohutav. Te ei tohiks inimesi nii kohelda.”

Alexander astus aga Acosta kaitseks välja: „Ma olen koos temaga reisinud ja teda vaadanud, ta on usin reporter, kes töötab ennast lõhki, nagu me ülejäänudki.”

„Noh, ma ei ole teie suur fänn samuti, kui aus olla,” kuulutas Trump, kutsudes esile naeru.

Acosta tõusis püsti ja hakkas uuesti rääkima. Ilma mikrofonita oli kuulda, et ta küsis Trumpi meedia-vastaste rünnakute ohtude kohta ja meeda rahvavaenlaseks nimetamise kohta.

„Kui te teatate valeuudiseid, mida CNN teeb, palju, olete te rahvavaenlane,” ütles Trump.