Kinnitades Türgi valitsusmeelse ajalehe Sabah teadet ütles ametnik, et keemikule ja toksikoloogile anti ülesanne kaotada tõendid enne, kui Türgi uurijatele anti ligipääs Saudi Araabia konsulaadile ja konsuli residentsile.

Sabahi teatel olid kaks meest Ahmed Abdulaziz al-Jonabi ja Khaled Yahya al-Zahrani ning nad saabusid Türgisse osana 11-liikmelisest meeskonnast, mis saadeti koos Türgi ametnikega inspekteerimist läbi viima.

Saudi Araabia valitsuse ja riigi de facto valitseja, kroonprints Mohammed bin Salmani suhtes kriitiline Washington Posti kolumnist Khashoggi kadus pärast konsulaati sisenemist 2. oktoobril.

Saudi Araabia ametnikud kinnitasid alguses, et Khashoggi lahkus konsulaadist. Hiljem teatati, et Khashoggi suri planeerimata ja kooskõlastamata operatsiooni käigus. Saudi Araabia prokurör Saud al-Mojeb teatas seejärel, et Khashoggi tapeti ettekavatsetult.

Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani sõnul püüavad mõned Saudi Araabia ametnikud endiselt kuritegu kinni mätsida. Ankara on ka nõudnud Ar-Riyadilt koostöö tegemist Khashoggi surnukeha leidmisel. Istanbuli peaprokuröri sõnul on see tükeldatud.

Türgi kõrgetasemeline ametnik kinnitas Sabahis avaldatud meeste nimesid. „Me usume, et need kaks isikut tulid Türgisse ainsa eesmärgiga varjata tõendeid Jamal Khashoggi mõrva kohta enne, kui Türgi politseil lubati ruumid läbi otsida,” ütles ametnik.

Ametniku sõnul viisid need kaks isikut läbi puhastusoperatsiooni konsulaadis ja konsuli residentsis kuni 17. oktoobrini ja lahkusid riigist kolm päeva hiljem.

„Fakt, et Saudi Araabiast saadeti üheksa päeva pärast mõrva kohale puhastusmeeskond, viitab sellele, et Khashoggi hukkamine oli Saudi tippametnikele teada,” ütles Türgi ametnik.

Saudi Araabia teatel on Khashoggi tapmisega seoses vahistatud 18 inimest.

Türgi asepresident Fuat Oktay nõudis täna eelmisel nädalal ajalehes ilmunud teate uurimist, et Khashoggi surnukeha lahustati happes.

„Küsimus on nüüd, kes andis käsud. Praegu otsime me vastuseid sellele,” ütles Oktay uudisteagentuurile Anadolu. „Teine küsimus on, kus on surnukeha... Nüüd on teateid selle lahustamise kohta happes. Kõiki neid tuleb vaadata.”

Reedel ilmunud artiklis Washington Postis ütles Erdoğan, et käsk Khashoggi tappa tuli Saudi Araabia valitsuse kõrgeimalt tasemelt, ja nõudis nukujuhtide paljastamist.