Kanev lahkus Moskvast kaks päeva pärast seda, kui sai teada, et Venemaal ähvardab teda vangla, vahendab Leedu Delfi.

„Üks jõustruktuurides töötav inimene hoiatas mind, et minu vastu valmistatakse ette provokatsiooni. Nagu ma valmistaksin ette terroriakti Vladimir Putini vastu. Nagu ma koguksin informatsiooni tema liikumisteede, ihukaitsjate isikute, kasutatavate relvade, peatumiskohtade kohta. Ta ütles, et asi on tõsine. See veel puudus, et mind oleks terroristina vangi pandud,” ütles Kanev LRT-le.

Kanev ütles, et võttis endaga kaasa peamise vara, arhiivid, mida on kogunud mitu aastakümmet.

Juba kaks kuub elab Kanev ühes Balti riigis.

Kanev osutas koos kolleegidega Londonist, kes täpselt mürgitas novitšokiga Skripali ja tema tütre. Venemaa väitis, et kaks meest, keda Suurbritannia süüdistab, on tavalised turistid. Ajakirjanikud paljastasid aga, et need on Vene sõjaväeluure GRU ohvitserid. Kanev jätkab uurimist, et teha kindlaks kolmanda agendi isik.

„Seni ei ole selge tellija, kes selle operatsiooni välja mõtles, kus valmistati novitšok. Kõik see on huvitav. Mis puutub tellijasse, siis on paljuütlev, et Skripalide mürgitamise panevad toime kaks Venemaa kangelast. Kui tähtsal ametikohal peab olema inimene, kes sellise käsu annab. Kõrgemal on ilmselt ainult issand jumal,” ütles Kanev.

Kanevi sõnul on Vene sõjaväeluure degradeeruv kuritegelik organisatsioon.

„Nagu mulle ütles minu allikas GRU-s, degradeerub sõjaväeluure koos riigiga,” ütles Kanev.

Kanevi sõnul on see degradeerumine seotud korruptsiooni ja riigisaladuste ostmisega.

„Nad on ise sisse kukkunud – üks unustab purjus peaga portfelli restorani, teine viib koju prostituudi ja viimane annab talle klofeliini ja röövib paljaks ja jutt ei käi mitte noortest ohvitseridest, vaid kindralitest. Kõige selle olen leidnud teadetest, kus on „säranud” luurajad. Lisaks sellele võib meil Moskvas Mitino raadioturul osta salajasi andmebaase ja kõike teada saada. Üks mu tuttav on aadresside järgi juba kokku lugenud, et Moskvas elab üle 3000 sõjaväeluure töötaja. Vene korrakaitse on üks korrumpeerunumaid maailmas. Nad on valmis oma ema saja rubla eest maha müüma,” rääkis Kanev.

Ajakirjanikud oletavad, et ebaõnnestumiste suur arv viimasel ajal võib olla seotud Vene luure aktiivsemaks muutumisega. Kanev arvab, et probleemid tekivad seetõttu, et kolm luure eest vastutavat organisatsiooni konkureerivad omavahel, mitte ei tööta ühe asja heaks.

Föderaalne Julgeolekuteenistus püüab sõjaväeluuret endaga liita, leida nende rahalisi sissetulekuid. Pole saladus, et paljudel luurajatel on oma äri, nende naistel on, raha liigub läbi pankade. FSB püüab kõike seda vahelt võtta. Lisaks sellele on Välisluureteenistus kõigi nende ebaõnnestumiste üle rõõmus. Nad jälgivad seda võitlust, sõna otseses mõttes vahivad mööda ujuvat vaenlase keha. Nad ju töötavad samas sfääris, nii ühed kui ka teised kasutavad saatkondi kattevarjuks,” ütles Kanev.

Kanev ei kahtle, et ka saatkondades Balti riikides töötavad kõigi nende kolme teenistuse töötajad. Vaatamata sellele tunneb ta end siin ohutumalt, ei ole hirmu, et koju võivad sisse tungida julgeolekutöötajad.

„Ma arvan, et mul on veel pool aastat enne, kui mind „ära koristatakse”. Tuleb välja mõelda plaan, see kinnitada, leida relv, seda katsetada. Leida täideviija, leida mind. Kõik see nõuab aega. Ja nii võin ma pool aastat rahulikult tänavatel käia,” lausus Kanev, kes kavatseb sel ajal oma uuringuid jätkata.