Karavan koosneb peamiselt noortest meestest ja naistest koos lastega, kes põgenevad Kesk-Ameerika vägivalla, vaesuse ja korruptsiooni eest. Enamik inimesi on Hondurasest, aga nendega ühinesid sajad inimesed ka El Salvadoris ja Guatemalas, vahendab Associated Press.

Aastate jooksul on Mehhiko organisatsioonid korraldanud sellised karavane, et pöörata tähelepanu varjupaigataotlejate saatusele. Selleaastane karavan näib aga olevat kõigi aegade suurim. Erinevalt varasematest, mis organiseeriti peamiselt Mehhikos, algas seekordne spontaanselt Hondusases, kui umbes 160 inimest lahkus jõukude vahelise vägivalla käes vaevlevast San Pedro Sula linnast.

Karavan kasvas Guatemala piirile jõudes enam kui 1600-pealiseks ja selle kasvule aitasid kaasa suust suhu levivad teated, meediakajastus ja isegi USA presidendi Donald Trumpi vihased säutsud Twitteris.

Läbi Mehhiko liikumise käigus on karavaniga ühinenud üha rohkem migrante, kes usuvad, et ohtlik teekond on ohutum, kui palju inimesi on koos. Sadu Kesk-Ameerika migrante on varem röövinud Mehhiko jõugud, kes nõuavad raha, või on neid kimbutanud politsei. Migrante on ka teel tapetud.

Aastaid on iga-aastast migrandikaravani korraldanud Lõuna-Mehhiko organisatsioonid umbes lihavõtete ajal, et juhtida Kesk-Ameerika migrantidele tähelepanu. Alates Trumpi võimule tulekust 2017. aastal on aga karavanid pälvinud tähelepanu USA-s ja nendes olevat inimeste arv on kasvanud mõnest sajast enam kui tuhande inimeseni.

Vaid kaks nädalat enne 6. novembri kongressi vahevalimisi on Trump võtnud migrandikaravani sihikule ja teinud piirijulgeolekust poliitilise küsimuse.

Trump on lubanud Guatemala, Hondurase ja El Salvadori välisabist ära lõigata, sest riigid ei takista oma inimesi väljarändamast. Trump on öelnud ka, et kaalub USA sõjaväe kasutamist piiri sulgemiseks.

Pole selge, kuidas karavan Hondurases alguse sai, kuid näib, et sellel ei ole mingit formaalset juhtkonda.

„Keegi ei suuda nii paljusid inimesi organiseerida. Mitte keegi,” ütles karavani toetava organisatsiooni Pueblo Sin Fronteras (Piirideta Inimesed) esindaja Irineo Mujica. „See on väljaränne.”

Paljud mehhiklased on migrante abistanud, jagades toitu ja mõnikord riideid igas linnas, kus nad peatuvad.

Karavan on vähemalt 1830 kilomeetri kaugusel lähimast USA piiripunktist McAllenist Texases ning teekonna pikkus võib rohkem kui kahekordistuda, kui minnakse Tijuana-San Diego suunas.

Selle aasta eelmine karavan kuivas Mehhikos märkimisväärselt kokku ja ainult väike osa sellest – umbes 200 inimest 1200-st – jõudis California piirile.

Trumpi sõnul migrante USA-sse sisse ei lasta. Ometi annavad USA seadused vägivalla eest põgenejatele õiguse varjupaika taotleda.