Boltoni Moskva-visiit oli kavas juba enne president Donald Trumpi laupäevast teadet, et USA taganeb 30 aastat vanast keskmaa tuumajõudude kokkuleppest, mida Moskva on juba nimetanud ohtlikuks, vahendab AFP.

Kokkulepe allkirjastati 1987. aastal tollase USA presidendi Ronald Reagani ja Nõukogude Liidu viimase juhi Mihhail Gorbatšovi poolt.

Bolton saabus Venemaale eile ning kahe päeva jooksul on tal kavas kohtumised Venemaa välisministri Sergei Lavrovi ja julgeolekunõukogu sekretäri Nikolai Patruševiga.

Homme võib Bolton kohtuda ka Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, teatas Kremli pressiesindaja, kelle sõnul tahab Putin selgitusi USA kavatsuste kohta.

Eile hoiatas Venemaa asevälisminister Sergei Rjabkov, et kokkuleppest taganemine oleks väga ohtlik samm, ning ütles, et Washington seisab silmitsi rahvusvahelise hukkamõistuga totaalse ülemvõimu suunas püüdlemise eest sõjalises sfääris.

Rjabkov kinnitas, et Moskva on kokkuleppest kõige rangemalt kinni pidanud, Washington on aga seda jultunult rikkunud.

Trump väitis aga laupäeval, et Venemaa on kokkulepet pikka aega rikkunud.

Trumpi administratsioon on kaevanud rakettide Novator 9M729 kasutuselevõtu üle. Washingtoni sõnul langevad need kokkuleppe keelu alla kui raketid, mille lennuulatus on 500-5500 kilomeetrit.

Bolton ise on õhutanud Trumpi kokkuleppest taganema ning on blokeerinud läbirääkimisi 2021. aastal aeguva strateegiliste rakettide kokkuleppe pikendamise üle, teatas ajaleht Guardian.